Тръмп одобри удари срещу Иран, но после внезапно се отказа

Американците изпратили предупреждение за предстоящата атака през Оман

Свят
16:54 - 21 Юни 2019
2813
Тръмп одобри удари срещу Иран, но после внезапно се отказа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американски разузнавателен дрон, който струва 130 милиона долара, но после внезапно се е отказал от решението си, пише американското издание "Ню Йорк таймс".

Първоначално Тръмп одобрил ударите по такива обекти като радар и ракетни батареи, посочва вестникът, като се позовава на високопоставени представители в американската администрация. Ударите е трябвало да бъдат нанесени преди изгрев слънце днес, за да се намали рискът за иранските военни или за цивилните. Самолети са били вдигнати във въздуха, а кораби са заели позиция, но така и не се стигнало до изстрелване на ракети, защото дошло разпореждане за отказ от атаката, казва висш представител на американската администрация.

Доналд Тръмп казва, че се отметнал от операцията, когато разбрал, че по всяка вероятност над 150 ирански граждани ще бъдат убити.

Тръмп публикува Туит, в който написа: „Ние бяхме готови да отвърнем на удара срещу три различни обекта, но тогава попитах колко хора ще загинат”.

Когато му бил съобщен броят, той казал, че не е „пропорционално да се отвръща по този начин за свалянето на един безпилотен дрон”.

Президентът сподели, че е дал заповед за прекъсването на операцията 10 минути преди нейното започване.

В същото време ирански официални лица са казали пред агенция "Ройтерс", че Техеран е получил съобщение от американския президент Доналд Тръмп през Оман през нощта, в което се предупреждавало за предстояща атака на САЩ срещу Иран.

"В съобщението си Тръмп заяви, че е против каквато и да е война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни въпроси ... той даде кратък период от време, за да получи нашия отговор, но моменталният отговор на Иран беше, че от върховния лидер аятолах Али Хаменеи зависи да вземе решение по този въпрос", посочил един от официалните представители пред "Ройтерс", пожелал да остане анонимен.

"Ню Йорк таймс" добавя, че не е ясно дали нападения срещу Иран могат да бъдат извършени по-късно.