Тръмп официално вади Щатите от Парижкото споразумение за климата

Пълното оттегляне не може да влезе в сила една година след подаване на документите

Новини
08:03 - 05 Ноември 2019
1902
Тръмп официално вади Щатите от Парижкото споразумение за климата

Администрацията на президента Доналд Тръмп внесе документи за официалното излизане на САЩ от Парижкото споразумение за климата, пише изданието Politico, цитирано от Агенция “Фокус”.

„Президентът Тръмп взе решение да се оттегли от Парижкото споразумение поради несправедливата икономическа тежест, наложена на американските работници, фирми и данъкоплатци от обещанията на САЩ, направени съгласно споразумението“, заяви в изявление държавният секретар Майк Помпео. „САЩ намалиха всички видове емисии, дори когато разрастваме икономиката си и гарантираме достъпа на нашите граждани до достъпна енергия“.

Пълното оттегляне не може да влезе в сила една година след подаване на документите, така че САЩ няма да напуснат споразумението до 4 ноември 2020 г., деня след президентските избори. Тръмп обеща да се оттегли от споразумението през 2017 г., но не можеше официално да започне процеса до три години след влизането на споразумението в сила.

Действието би направило САЩ единствената държава на Земята, която не е страна по споразумението, призоваващо нациите да определят индивидуални цели за намаляване на емисиите на парникови газове.