Тръмп отложи среща с датския премиер

Причината е, че Дания отказва да продаде Гренландия на САЩ

Свят
11:24 - 21 Август 2019
1464
Тръмп отложи среща с датския премиер

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че отлага срещата си с датския премиер Мете Фредериксен, защото тя не се интересува от предложението на американския президент да купи Гренландия.

В „Туитър” Тръмп нарече Дания "много специална страна с невероятни хора“ и заяви, че ще отложи интервюто си с Фредериксен, което трябваше да се проведе след две седмици (на 2 септември), за друг път, защото тя няма "интерес да обсъжда покупка на Гренландия".

Тръмп потвърди интереса си да придобие Гренландия в неделя, след което Фредериксен нарече това "абсурдна дискусия" и "шега".

„Уолстрийт Джърнъл” потвърди, че Тръмп многократно е питал съветници дали Вашингтон може да закупи Гренландия, позовавайки се на "хора, запознати с дискусията". В материала на вестника се твърди, че американският президент "е слушал с повишен интерес, когато са обсъждали изобилните ресурси и геополитическо значение на Гренландия". Двама души също са казали на „Джърнъл”, че Тръмп е поискал адвокати на Белия дом да разгледат логистиката за придобиването на острова. Въпреки това дори министерството на външните работи на Гренландия изясни, че не приема оферти за продажбата на Гренландия.

Гренландия е автономен регион в рамките на Кралство Дания. От 1979 година Дания ръководи външните работи, военните въпроси и конституционните въпроси на Гренландия, докато Гренландия решава вътрешните си работи.