Тръмп отсече: Голанските възвишения са на Израел (ОБЗОР)

ООН, Русия, Турция и Сирия осъдиха решението на САЩ

Актуални новини
21:27 - 25 Март 2019
2344
Тръмп отсече: Голанските възвишения са на Израел (ОБЗОР)

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който САЩ официално признават израелския суверенитет над Голанските възвишения - територия, която еврейската държава отнема от Сирия по време на близкоизточната война през 1967 г. Това стана на церемония в Белия дом в присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Смята се, че стъпката ще даде на Нетаняху тласък преди оспорваните израелски избори на 9 април, отбелязва Ройтерс. Всяко бъдещо споразумение за мир в Близкия изток трябва да гарантира правото на Израел на самоотбрана, заяви Тръмп в началото на церемонията по подписването, предавана на живо от американските новинарски телевизионни канали, малко след като Израел нанесе въздушни удари в Газа в отговор на палестинска ракетна атака.

"САЩ признават абсолютното право на Израел на самозащита. Подлите атаки от тази сутрин отразяват сериозните заплахи в сферата на сигурността, с които Израел се сблъсква всеки ден", заяви Тръмп е добави, че съюзът между Израел и САЩ никога не е бил по-здрав, подчерта той.

От своя страна Бенямин Нетаняху помоли президента на САЩ помолил за разрешение да подари каса израелско вино на персонала на Белия дом. Нетаняху шеговито е изразил надежда, че "те няма да започнат разследване" заради подаръка. По думите на премиера това е "най-доброто вино от Голан".

Решението на САЩ обаче бе посрещнато на нож в Сирия, Турция, Русия. То бе осъдено и от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Сирия окачестви като "безсрамно нападение" срещу своя суверенитет и териториална цялост решението на САЩ да признаят израелския суверенитет върху окупираните Голански възвишения, предаде Ройтерс. "Освобождаването на Голан с всички достъпни средства и връщането му в сирийското отечество е неотменимо право", заяви външното министерство в Дамаск. "Това решение прави САЩ главен враг на арабите", се казва още в изявлението, разпространено от сирийската агенция САНА.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в телефонен разговор, че признаването от Вашингтон на суверенитета на Израел над Голанските възвишения пречи за уреждането на положението в Сирия. Москва подчертала, че "намерението на САЩ да признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения води към грубо нарушение на международното право" и "усложнява положението в целия Близък изток". 

За генералния секретар Антониу Гутериш "е напълно ясно, че статутът на Голан не е променен", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Той уточни, че "политиката на ООН за Голан е отражение на значими резолюции на Съвета за сигурност и тази политика не е променена", предаде Ройтерс. 

Турция също смята за неприемливо признаването от страна на Съединените щати на израелския суверенитет над Голанските възвишения и ще предприеме действия срещу това решение, включително в ООН, заяви и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абул Гаит заклейми също решението на президента на САЩ Доналд Тръмп. В изявление, разпространено от египетската информационна агенция МЕНА Гаит заяви, че решението на Вашингтон не променя статута на Голанските възвишения като сирийска територия.

Израел превзема стратегическите Голански възвишения през 1967 г. в хода на т.нар. Шестдневна война. През 1981 г. Съветът за сигурност към ООН одобрява единодушно резолюция, според която решението на Израел "да прилага своите закони, юрисдикция и администрация в окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и невалидно и няма международен правен резултат". В документа се настоява Израел да отмени решението си, припомниха агенциите.