Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Украйна
11:09 - 19 Април 2024
1664
Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят повече подкрепа на Украйна, пише The Hill.

"Защо Европа не дава повече пари, за да помогне на Украйна? Защо Съединените щати са с над 100 милиарда долара повече от Европа във войната в Украйна, а между нас има цял океан който ни разделя!" Тръмп написа в четвъртък в Truth Social, докато присъства на третия ден от процеса срещу него в Ню Йорк.

"Защо Европа не може да изравни парите, вложени от Съединените американски щати, за да помогнат на страна в отчаяна нужда?" — продължи той. "Както всички са съгласни, украинското оцеляване и сила трябва да са много по-важни за Европа, отколкото за нас, но също така е важно и за нас! ДВИЖЕТЕ СЕ ЕВРОПА!"

Проучване поддържано от Института за световна икономика обаче показва, че общата европейска помощ за Украйна всъщност е изпреварила помощта на САЩ , въпреки че голяма част от това е под формата на финансова и хуманитарна помощ. Съединените щати са предоставили значително повече военна помощ на Украйна, като инструментът за проследяване показва, че Европа ще трябва да удвои темпото си на помощ за оръжия, за да замени изцяло ангажимента на САЩ.

Изявлението на Тръмп идва в момент, когато републиканците в Камарата на представителите са разделени относно придвижването напред с поредица от законопроекти, които ще предоставят помощ на Украйна, Израел и съюзниците в Индо-Тихоокеанския регион.

Джонсън се опита да успокои консервативните си критици, като раздели компонентите на приетия от Сената пакет за чуждестранна помощ на три отделни части, както и на два допълнителни законопроекта, които включват разпоредби относно сигурността на границите и други предложения за чуждестранна помощ, предпочитани от републиканците.

Но решението да се продължи напред възмути съюзниците на Тръмп като конгресмен Марджъри Тейлър Грийн, която заплаши да изгони Джонсън от поста на председателя, ако той продължи със законопроекта за помощта за Украйна.

По време на среща миналата седмица с Джонсън в имението на Тръмп Мар-а-Лаго, бившият президент даде сигнал че е отворен към идеята на републиканците, които одобряват допълнителна помощ за Украйна, ако тя дойде под формата на заем.