Тръмп поиска съдията да произнесе присъдата му след изборите

САЩ
19:19 - 15 Август 2024
916
Тръмп поиска съдията да произнесе присъдата му след изборите

Бившият американски президент Доналд Тръмп поиска от съдията по делото му в Ню Йорк за плащане на пари за мълчание да не произнася присъдата си преди президентските избори през ноември, предаде Асошиейтед прес.

В писмо, публикувано днес, Тод Бланш – адвокатът на бившия президент и настоящ кандидат на Републиканската партия, предположи, че присъдата на Тръмп, която се очаква да бъде прочетена на 18 септември – седем седмици преди президентските избори, може да повлияе на резултатите от тях.

Бланш пише, че отлагането на присъдата ще даде време на Тръмп да обмисли следващите си стъпки, тъй като се очаква съдията по делото Хуан Мерчан на 16 септември да се произнесе по искането на защитата за отмяна на присъдата и прекратяване на делото заради решението на Върховния съд на САЩ от юли за президентския имунитет.

„Няма основание да продължавате да бързате“, пише Бланш. Той изпрати писмото до Мерчан вчера, след като съдията отхвърли последното искане на защитата да се оттегли от случая.

В писмото Бланш повтаря аргументите на защитата, че съдията е в конфликт на интереси, защото дъщеря му работи като политически консултант в Демократическата партия, включително и за кампанията на Камала Харис, когато тя се бореше да получи президентската номинация на демократите през 2020 г. Харис сега ще се изправи срещу Тръмп.

С отлагането на присъдата за след изборите, „съдът ще намали, дори елиминира, въпросите, свързани с почтеността на всяко бъдещо производство“, пише Бланш.

Мерчан, който каза, че вярва в способността си да остане безпристрастен, засега не е отговорил на това искане.