Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

Украйна
11:52 - 25 Юни 2024
2395
Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

Двама ключови съветници на Доналд Тръмп са му представили план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, ако републиканецът спечели президентските избори.

Проектопредложението за постигане на мир предвижда да се каже на Украйна, че ще получи повече американски оръжия само ако започне мирни преговори. В същото време САЩ ще предупредят Москва, че всеки отказ от преговори ще доведе до увеличаване на американската подкрепа за Украйна, заяви в интервю пенсионираният генерал-лейтенант Кийт Келог - един от съветниците на Тръмп по националната сигурност.

Планът е изготвен от Келог и Фред Флейц, които са работили като началници на щабове в Съвета за национална сигурност на Тръмп по време на неговото президентство през 2017-2021 г. Той предвижда по време на мирните преговори да има прекратяване на огъня, съобщи "Ройтерс" в ексклузивен материал.

Двамата съветници са представили стратегията си на Тръмп и бившият президент е реагирал положително, каза Фред Флейц. "Не твърдя, че той се е съгласил с нея или е съгласен с всяка дума от нея, но бяхме доволни да получим обратната връзка, която получихме", добави той.

Говорителят на Тръмп - Стивън Чунг - обаче заяви, че за официални трябва да се смятат само изявленията, направени от републиканеца или упълномощени членове на кампанията му.

Тръмп отново ще влезе в битка за Белия дом срещу Джо Байдън през есента на тази година - въпреки че бе признат за виновен по 34 обвинения. Републиканецът всява смут сред западните партньори още отсега, защото те не знаят каква ще е стратегията му спрямо Киев, ако отново стане президент. Самият той преди време насърчи Русия да нападне НАТО, изказва се остро срещу някои съюзници на Америка и дори повтаря част от опорките на диктатора Владимир Путин. 

Стратегията, очертана от Келог и Флейц, е най-подробният план, изготвен досега от сътрудници на Тръмп. Самият републиканец заявява, че би могъл бързо да уреди войната в Украйна, ако победи президента Джо Байдън на изборите на 5 ноември. Как обаче - досега той не споделя конкретика. Предложението би отбелязало драматична промяна в позицията на САЩ по отношение на войната и ще се сблъска с опозиция от страна на европейските съюзници и в собствената Републиканска партия на Тръмп.

Кремъл и Украйна не са коментирали плана на Келог и Флейц.

Основните елементи на плана са очертани в публично достъпен изследователски документ, публикуван от "America First Policy Institute" - приятелски настроен към Тръмп мозъчен тръст, в който Келог и Флейц заемат ръководни постове.

Келог заяви, че ако Тръмп спечели изборите, от решаващо значение ще бъде Русия и Украйна бързо да седнат на масата за преговори. "Казваме на украинците: "Трябва да седнете на масата и ако не седнете, подкрепата от САЩ ще престане", обяви той. "И казваме на Путин: "Трябва да дойдеш на масата и ако не дойдеш на масата, тогава ще дадем на украинците всичко, от което се нуждаят, за да те убият на място"".

Москва ще бъде подканена да преговаря и с обещанието членството на Украйна в НАТО да бъде отложено за по-дълъг период от време.

Флейц заяви, че Украйна не трябва официално да отстъпва територия на Русия съгласно техния план. Въпреки това, според него, е малко вероятно Киев да си възвърне ефективния контрол върху цялата си територия в близко бъдеще. "Опасенията ни са, че това се превърна във война на изтощение, която ще убие цяло поколение млади мъже", добави той.

За постигането на траен мир в Украйна са необходими допълнителни гаранции за сигурността на страната, смятат още съветниците на Тръмп. Флейц добави, че "въоръжаването на Украйна до зъби" вероятно ще бъде ключов елемент от това.

"Президентът Тръмп многократно е заявявал, че основен приоритет през втория му мандат ще бъде бързото договаряне на края на руско-украинската война", заяви говорителят на Тръмп - Чунг. "Войната между Русия и Украйна никога нямаше да се случи, ако Доналд Джей Тръмп беше президент. Толкова е тъжно".

Кампанията на Байдън заяви, че Тръмп не е заинтересован да се противопостави на Путин. "Доналд Тръмп сипе похвали по адрес на Владимир Путин при всеки удобен случай и ясно показа, че няма да се изправи срещу Путин или да се застъпи за демокрацията", заяви говорителят на кампанията Джеймс Сингър.

Някои републиканци ще се въздържат да плащат за повече ресурси за Украйна в рамките на плана. САЩ са похарчили над 70 млрд. долара за военна помощ за Украйна след нахлуването на Москва. "Това, което (поддръжниците на Тръмп) искат да направят, е да намалят помощта, ако не и да затворят кранчето", каза Чарлз Купчан - старши сътрудник в Съвета за международни отношения.

Този месец Путин заяви, че войната може да приключи, ако Украйна се съгласи да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и да предаде четирите източни и южни области, за които претендира Русия и които Москва незаконно анексира, въпреки че не ги контролира напълно.

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН миналата седмица френският и британският посланик потвърдиха мнението си, че мир може да се търси само когато Русия се изтегли от украинска територия - позиция, която Киев споделя.

Няколко анализатори също изразиха загриженост, че планът на Келог и Флайц може да даде на Москва предимство в преговорите. "Това, което Келог описва, е процес, насочен към това Украйна да се откаже от цялата територия, която сега е окупирана от Русия", тълкува плана Даниел Фрид - бивш помощник-държавен секретар, който е работил по политиката за Русия.

По време на интервю в подкаст миналата седмица Тръмп изключи възможността за ангажиране на американски войски в Украйна и изглеждаше скептично настроен към превръщането на Киев в член на НАТО. Той посочи, че ако бъде избран, бързо ще предприеме действия за намаляване на помощта за източноевропейската страна. Байдън последователно настоява за повече помощ за Украйна, а администрацията му подкрепя евентуалното ѝ присъединяване към Алианса. По-рано през юни Байдън и украинският президент Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност.