Тръмп пред съда: Свидетели сме на най-злата злоупотреба с власт в САЩ

Бившият президент пледира невинен по всички 37 обвинения

Актуални новини
08:15 - 14 Юни 2023
2242
Тръмп пред съда: Свидетели сме на най-злата злоупотреба с власт в САЩ

„Днес сме свидетели на най-злата и отвратителна злоупотреба с власт в историята на нашата страна. Вие виждате как един корумпиран действащ президент арестува най-големия си политически опонент по фалшиви и изфабрикувани обвинения, за които той и много други президенти биха били виновни точно по средата президентски избори, на които той губи много лошо”. Това заяви Доналд Тръмп, след като пледира невинен по всичките 37 повдигнати му обвинения във връзка с незаконно съхраняване на високо класифицирани документи, свързани с националната сигурност.

Действията на президента на САЩ (20 януари 2017 – 20 януари 2021 г.) се отнасят до времето, след като той е напуснал Белия дом. Той е обвинен и за това, че е излъгал федерални агенти, които са искали да приберат документите. Тръмп става първият президент на Съединените щати с повдигнати федерални обвинения.

Това поставя началото на съдебна битка, която ще се води през месеците, докато Тръмп организира кампания за президентските избори през ноември 2024 г. Милиардерът напусна съдебната зала, без да му бъдат налагани някакви условия, а след това се отби до популярен кубински ресторант в Маями, където беше посрещнат от свои поддръжници.

Това беше второто явяване на Тръмп в съдебна зала за последните месеци. През април той се призна за невинен по обвиненията на щата Ню Йорк, свързани с плащане на пари за купуване на мълчанието на порнозвезда.

Тръмп е първият бивш президент на САЩ, който е обвинен в федерални престъпления.

В района на съда в Маями днес привърженици, носещи шапки, на които пишеше: "Да направим Америка отново велика", развяваха американски знамена и скандираха "Маями за Тръмп" и "Латиноамериканците за Тръмп".