Тръмп предупреди: Рецесията може да убива повече от Covid-19

Президентът на САЩ би се радвал, ако икономиката "отвори" до Великден

Актуални новини
20:16 - 24 Март 2020
1517
Тръмп предупреди: Рецесията може да убива повече от Covid-19

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди във вторник, че в случай на рецесия ще умрат повече хора, отколкото от коронавируса.

Говорейки пред Fox News, президентът многократно се отказа от призиви за разширяване на блокирането в цялата страна в опит да се ограничи разпространението на Covid-19. "Дадох срок от две седмици и в понеделник или вторник ще оценим ситуацията по това време, но трябва да отворим тази страна", подчерта Тръмп.

"Трябва да накараме страната да работи. Повече хора биха загинали, ако поставим страната в масивна рецесия или депресия", продължи той, описвайки решението за въвеждането на карантина с оглед на вирусната пандемия като "едно от най-трудните", което някога е правил.

Президентът също така многократно подчерта, че САЩ са имали "грип и други вируси и преди", но никога не се е стигнало до блокада преди избухването на Covid-19. "Това е много болезнено за страната ни", заключи той.

Доналд Тръмп отбеляза, че "би се радвал" американската икономика да "отвори" до Великден, 12 април. "Трябва да върнем страната си на работа", заяви Тръмп, като повтори, че повече хора ще умрат от последствията от рецесия, отколкото от епидемията от коронавирус.

Ако икономиката не започне отново да работи след няколко седмици, "ще бъде много трудно да се рестартира отново", подчерта президентът.