Тръмп приема Виктор Орбан в Белия дом

Визитата на унгарския премиер в САЩ се посреща с критики от демократи и републиканци

САЩ
10:33 - 13 Май 2019
2620
Тръмп приема Виктор Орбан в Белия дом

Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще бъде гост днес в Белия дом на Доналд Тръмп в поредицата от срещи на американския президент за активизиране на контактите на Вашингтон с Централна Европа.

Но поканата към унгареца, когото мнозина определят като лидерът с най-авторитарни действия и политика в Европейския съюз, е посрещана с критики и от демократи, и от републиканци, пише „Дневник”. Анализатори, цитирани от "Блумбърг", казват, че опитите на САЩ да променят курса на властите в Будапеща чрез изолация и дипломатически натиск не са постигнали много и сега се прави завой към ангажиране с привърженика на "нелибералната демокрация".

Золтан Шимон коментира в публикация на агенцията, че критиките за правата на човека и върховенството на закона само са тласнали Орбан към Русия и Китай, от които той приема финансиране от милиарди долари за строителство на големи обекти. Ан-Мари Слоутър, бивш директор по политическото планиране в Държавния департамент и преподавател в Принстън, предупреждава в статия за сп. "Форин полиси", че унгарският популист ще разиграва в своя полза геополитическото съперничество между САЩ, Русия и Китай без да промени нищо, което би отслабило властта му в Унгария.

В петък група високопоставени сенатори и конгресмени написаха на Тръмп, че са разтревожени от "спускането на Унгария по спиралата на отслабващата демокрация". Сред тях са имена като Джим Рик, републиканският председател на сенатската комисия по външна политика, и Боб Менендес, най-високопоставеният демократ в комисията. "През последните години демокрацията в Унгария значително ерозира. При Орбан в изборния процес почти няма конкуренция и правораздавателната система все повече се контролира от държавата", се казва в текста, подписан и от републиканеца сенатор Марко Рубио и колегата му демократ Джийн Шахийн.

Няколко демократи от долната камара на парламента, включително демократът председател на Комисията по външна политика към Камарата на представителите Елиът Енджъл, призоваха президента да отмени срещата с Орбан. Те цитират същите притеснения, както и тревогата си от антисемитските и ксенофобски изказвания на премиера.

Сенаторите призовават Тръмп изрично да заяви, че САЩ подкрепят унгарския народ и да сведе до знанието на Орбан, че са много загрижени и от провала в разнообразяването на енергийните източници извън руските доставки и допускането Русия да използва визовия режим на страната, член на НАТО и Шенгенското споразумение, за да избягват нейни граждани американските санкции.

Те определиха и като "проектиране на руската сила" преместването от Москва в Будапеща на Международната банка за инвестиции (бел.ред. - бившата банка на СИВ от времената на СССР, в която Русия е най-големият акционер заедно с България и още няколко държави, сред които и Виетнам). Сенаторите посочват и това, че Будапеща отхвърли американско искане за екстрадиране на двама руски търговци на оръжие и им позволи "да се върнат на свобода в Москва".