Тръмп проговори за Навални три дни след смъртта на руснака

Ние сме нация в упадък, проваляща се държава, обяви бившият американски президент, който се бори за втори мандат

Актуални новини
18:07 - 19 Февруари 2024
9074
Тръмп проговори за Навални три дни след смъртта на руснака

Доналд Тръмп, който си навлече критики като президент на САЩ за възхвалата си на руския лидер Владимир Путин, направи първия си публичен коментар за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални с публикация в социалните мрежи, предава Ройтерс.

„Внезапната смърт на Алексей Навални ме накара да осъзнавам все повече и повече какво се случва в нашата страна. Това е бавна, стабилна прогресия, с корумпирани, радикални леви политици, прокурори и съдии, които ни водят по пътя към унищожението. Отворените граници, манипулираните избори и крайно несправедливите решения в съдебната зала разрушават Америка. Ние сме нация в упадък, проваляща се държава“, посочва Тръмп.

Не става ясно какви прилики се опитва да начертае Тръмп относно Навални, който се бореше срещу корупцията в руския елит, описвайки Русия като управлявана от „мошеници и крадци“.

Бившият американски президент беше осъден да плати 355 милиона долара неустойка за надценяване на нетното си състояние, за да подведе кредиторите. Според него решението на съда е политически мотивирано.

Тръмп се подготвя за четири предстоящи наказателни процеса, докато преследва републиканската номинация в предстоящите президентски избори.

Републиканката Лиз Чейни, заместник-председател на панела на Конгреса, който разследва щурмуването на Капитолия от 6 януари 2021 г. на поддръжници на Тръмп, припомни честото обещание на Тръмп да търси „възмездие“ срещу политически опоненти, ако си върне властта.

„Това, което Владимир Путин направи с Навални, е пример как изглежда възмездието в страна, където лидерът не е подчинен на върховенството на закона“, каза Чейни в телевизионно интервю. Според нея в Републиканската партия се е създало „Пропутинско крило“.

По-рано този месец Доналд Тръмп заяви, че „няма да защити“, а би „насърчил Русия да прави каквото си поиска“ с държави в НАТО, които според него не изпълняват финансовите си задължения към Алианса.