Тръмп съди CNN за клевета, иска над 470 милиона долара обезщетение

САЩ
08:02 - 04 Октомври 2022
1731
Тръмп съди CNN за клевета, иска над 470 милиона долара обезщетение

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп подаде жалба срещу Си Ен Ен за клевета и поиска обезщетение в размер на 475 милиона долара от медията, предадоха световните агенции, цитира БТА.

Тръмп обвинява телевизията, че се е опитала да използва огромното си влияние, за да го оклевети пред зрителите, гласи текстът на жалбата. В последните месеци кампанията на Си Ен Ен за оклеветяване на Тръмп се е засилила, защото телевизията се страхувала, че той ще се кандидатира за президент догодина.

Бившият президент на САЩ обвинява медията още, че използва оклеветяващи квалификации като "расист", "лакей на руснаците" и дори "Хитлер". Тръмп упреква телевизията, че употребява израза "Голямата лъжа" по адрес на неговите твърдения, според които изборите за президент през 2020 г. са били откраднати от Джо Байдън.

"Голямата лъжа е директна препратка към тактика, използвана от Адолф Хитлер и появяваща се в книгата му "Моята борба", се казва в жалбата. "Голямата лъжа бе използвана от Хитлер, за да подклади ненавистта към евреите и не трябва да се използва с лека ръка", се допълва в текста.

В жалбата се посочва, че този израз е бил използван от Си Ен Ен във връзка с Тръмп 7700 пъти от януари 2021 г. и е бил опит да се разпространи сред аудиторията асоциация между жалбовносителя и, както се казва в жалбата, една от най-отвратителните личности в съвременната история.

Тръмп освен това предупреди в изявление, че ще подаде жалби срещу голям брой други медии също за клевета. Той казва, че би могъл да вземе мерки и срещу парламентарната комисия, която разследва щурма срещу Конгреса от негови привърженици на 6 януари 2021 г.