Тръмп се изправи пред съда в Ню Йорк (СНИМКИ)

САЩ
18:10 - 02 Октомври 2023
3120
Тръмп се изправи пред съда в Ню Йорк (СНИМКИ)

Засилена охрана очакваше Доналд Тръмп да пристигне пред съда в Ню Йорк. Делото, по което той се явява е за гражданска измама срещу него, най-големите му синове и техните компании, потвърди пред CNN говорител на обединената съдебна система на щата Ню Йорк.

Преди той да пристигне главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс заяви: "Посланието ми е просто: Без значение колко сте влиятелни, без значение колко пари смятате, че имате, никой не е над закона". 

При пристигането си 45-тият президент заяви пред медиите, че процесът за измама срещу него и неговите сътрудници е "продължение на най-големия лов на вещици на всички времена". Той направи този коментар, докато се придвижваше към съдебната зала.

Тръмп продължи да атакува главния прокурор на Ню Йорк от Демократическата партия Летисия Джеймс, като заяви: "Тя е щяла да "хване Тръмп" още преди да знае нещо за мен. Използва това, за да се кандидатира за губернатор. Вече се провали първия път. На практика нямаше никакви последователи. Това е измама и мошеничество". 

Тръмп добави, че финансовите му отчети "са феноменални", и заяви, че "нито една банка не е била засегната, нито една банка не е пострадала".

Съдията по делото вече се произнесе по един от исковете - постоянна и повтаряща се измама като прие, че Тръмп, пълнолетните му синове, техните фирми и ръководители носят отговорност за измама.

В този момент се очаква да вземе решение по останалите 6 иска:
- Фалшифициране на търговски документи;
- Заговор за фалшифициране на търговски документи;
- Издаване на фалшиви финансови отчети;
- Заговор за фалшифициране на неверни финансови отчети;
- Застрахователна измама;
- Заговор за извършване на застрахователна измама. 

Очаква се съдебният процес да продължи до 22 декември, обяви съдията.