Тръмп се отрече от търговска сделка с Китай

Свят
11:28 - 12 Май 2020
1028
Тръмп се отрече от търговска сделка с Китай

"Няма да участваме в никакви преговори на "Фаза 1" от търговската сделка между САЩ и Китай". Това заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от "Fox".  

Тръмп каза това, след като малко преди това китайски вестник съобщи, че някои правителствени съветници в Пекин настояват за нови разговори и евентуално прекратяване на постигнатото споразумение.

"Не се интересувам. Подписахме споразумение", категоричен е Тръмп. 

Търговската сделка беше подписана през януари. Американският президент обаче заяви, че желае да види дали Пекин спазва споразумението за масивно увеличаване на покупките на американски стоки. По повод това дали Тръмп ще се съгласи с идеята за преработване на двустранната сделка от "Фаза 1", той обясни, че "няма нищо подобно, дори ни най-малко".   

Тръмп коментира още, че Китай "се възползва от САЩ в продължение на много години". 

Вицепремиерът на Китай Лю Хе, министърът на финансите Стивън Мнучин и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обсъдиха в края на миналата седмица икономически и търговски въпроси. В началото на тази година Китай и САЩ подписаха първо споразумение за спиране на търговската война.

Ангажиментите на Китай бяха да закупят американски стоки на стойност 200 млн. долара за период от две години. Тези покупки се разпределят в четири групи продукти: промишлени стоки (75 милиарда долара), енергия (50 милиарда долара), селско стопанство (40 милиарда долара) и услуги (35-40 милиарда долара). В замяна САЩ намалиха тарифите за някои продукти, произведени в Китай, но спазват мита, които Белият дом наложи върху стоки на стойност 375 милиарда долара.