Тръмп се скри в таен бункер с храна за цял месец

Американският президент се е презапасил с провизии

Новини
22:30 - 02 Юни 2020
5660
Тръмп се скри в таен бункер с храна за цял месец

В нощта срещу събота президентът Доналд Тръмп, съпругата му Мелания и синът им Барън прекараха около час в подземен бункер, докато протестиращи опитваха да нахлуят на територията на Белия дом и замеряха охраната с камъни.

Съоръжението е проектирано със собствен източник на въздух и в него има място за складиране на провизии за месеци. За комплекса се знае малко, тъй като изграждането му е обвито в секретност, но се знае, че струва $376 млн.

Бункерът, официално известен като Президентски спешен оперативен център, е изграден под източното крило на Белия дом в началото на 40-те години на миналия век от тогавашния президент Франклин Рузвелт, когато САЩ се включват във Втората световна война. По време на реконструкция на Белия дом наследникът му Хари Труман напълно разрушава подземния бункер и строи нов - много по-обширен. Той е използван много рядко.

Един от тези случаи е по време на атентатите от 11 септември 2001 г., когато висши фигури на администрацията на президента Джордж Буш-младши са отведени там от страх, че терористите ще разбият самолет и в Белия дом, както направиха с Пентагона. Самият Буш по онова време не е във Вашингтон.

Първата дама Лора Буш обаче намира убежище в бункера, както и вицепрезидентът Дик Чейни. В мемоарите си през 2010 г. г-жа Буш си спомня как е слизала надолу по стъпалата, преминавайки през две огромни дебели стоманени врати, които се затворили зад нея с грохот.

Тъй като бил замислен като команден център при извънредни случаи, центърът бил оборудван с всичко необходимо за комуникация - телефони, телевизори и други приспособления. Евакуираните били отведени в малка конферентна зала с маса. Предполага се, че това е същата стая, в която и Тръмп е стоял със семейството си при безредиците.

Тъй като Буш преценил, че комплексът е недостатъчен, наредил да започне строителството на нов - на 5 етажа - под Северната морава. Първоначално имало идея комплексът да се строи на по-отдалечено място в Пенсилвания или Западна Вирджиния, но след 11 септември станало ясно, че това е неуместно. В крайна сметка през 2010 г. започва изграждането му.