Тръмп се среща с Мей

Първият ден приключи с държавен банкет в Бъкингамския дворец

Актуални новини
07:42 - 04 Юни 2019
1462
Тръмп се среща с Мей

Днес е вторият ден от държавното посещение на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания, който предвижда среща с премиера Тереза Мей.

Първият ден приключи с държавен банкет в Бъкингамския дворец, на който в своите речи кралицата и Тръмп поставиха акцент върху историята и общите ценности, които обединяват двете нации.

Непосредствено след речите на банкета, от Белия дом разпространиха съобщение, че Доналд Тръмп иска да заздрави икономическите връзки с Великобритания чрез „амбициозно ново търговско споразумение“.

Днешният ден ще започне с бизнес закуска и последващи разговори с Тереза Мей, в които се очаква да бъдат засегнати позициите на Лондон и Вашингтон по въпроси като климатичните промени и китайската компания „Хуавей“. Ще има съвместна пресконференция.

С оглед на това, че Тереза Мей подава оставка в петък, не се очаква да бъде обърнато сериозно внимание на някои чувствителни политически въпроси като Брекзит.

Тръмп обаче вчера писа в социалната мрежа „Туитър“, че „голямо търговско споразумение с Великобритания е възможно, щом страната се отърве от оковите на ЕС“.

За разлика от вчера, днес са планирани по-големи протести срещу визитата на американския президент. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, който снощи бойкотира държавния банкет, днес ще бъде оратор на един от протестите в британската столица.