Тръмп се зарадва, че Путин предпочита Байдън за президент

САЩ
17:05 - 15 Февруари 2024
2610
Тръмп се зарадва, че Путин предпочита Байдън за президент

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "комплимент" от страна на руския диктатор Владимир Путин да каже, че предпочита държавен глава на Щатите да е Джо Байдън.

Президентът на Русия заяви, че демократът е "по-предвидим" от републиканеца, "по-опитен, политик от старата школа". Но Путин добави, че Кремъл щял да работи с всеки американски президент. Изказванията му идват дни преди изборите за държавен глава в Руската федерация, които са предрешени в полза на Путин, и месеци преди вота в САЩ.

В сряда вечерта, говорейки със свои привърженици на предизборен митинг в Северен Чарлстън, Южна Каролина, Тръмп заяви, че ще постигне "невероятни" неща, ако се върне в Белия дом. Щял да сложи край на войната между Русия и Украйна "много бързо". На каква цена обаче - републиканецът никога не уточнява.

"Президентът на Русия Путин всъщност току-що ми направи страхотен комплимент", продължи Тръмп. "Той току-що каза, че би предпочел Джо Байдън да е президент, отколкото Тръмп. Това е комплимент. Много хора казаха: "О, боже, това е твърде лошо". Не, не, това е нещо хубаво", тълкува републиканецът думите на издирвания от съда в Хага диктатор.

Доналд Тръмп заяви пред поддръжниците си, че не е изненада, че Путин би предпочел да види Байдън в Белия дом, като изтъкна, че по време на първия си мандат е сложил край на "Северен поток" 2 - руския газопровод към Германия, който беше взривен през 2022 г. Тръмп наложи санкции на руската държавна газова компания, която стои зад газопровода, през декември 2019 г., но администрацията на Байдън отмени тези санкции през май 2021 г.

Истината обаче е, че Тръмп е много по-удобен за Путин, особено след като обяви няколко пъти, че ще сложи "край" на войната в Украйна. Преди дни републиканецът направи спорно изказване, в което директно насърчи Москва да нападне НАТО. Белият дом и редица международни лидери осъдиха думите му.