Тръмп: Украйна вече е мъртва

САЩ
17:40 - 26 Септември 2024
4740
Тръмп: Украйна вече е мъртва

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Украйна вече е „мъртва”, съобщава АП. Според него Украйна сега е в изключително плачевно положение. Страната е буквално унищожена и нейните жители са „мъртви“. И това е най-лошият сценарий от всички.

Тръмп коментира още, че Украйна е трябвало да направи отстъпки на руския президент Владимир Путин в месеците преди атаката на Русия през февруари 2022 г., заявявайки, че дори „най-лошата сделка би била по-добра от това, което имаме сега“.

Тръмп, който отдавна критикува помощта на САЩ за Украйна , често твърди, че Русия никога не би нахлула, ако той беше президент, и че би сложил край на войната, ако се върне в Белия дом.

Зеленски, който е на посещение в САЩ тази седмица, за да присъства на Общото събрание на ООН, каза пред The ​​New Yorker, че Ванс е бил „твърде радикален“, като е предложил Украйна да предаде територии под руски контрол и че Тръмп „всъщност не знае как да спре войната дори и да си мисли, че знае как.”

В отговор Тръмп заяви: „Това е нещо, което трябва да обсъдим набързо, защото президентът на Украйна е в нашата страна и той отправя малки неприятни клевети към вашия любим президент, мен.“

Тръмп нарисува Украйна като страна в руини извън столицата си Киев, с недостиг на войници и губеща население. Той постави под въпрос дали страната има някакви разменни монети, за да преговаря за прекратяване на войната.