Тръмп уверено тръгна към втория мандат

Актуални новини
19:55 - 24 Август 2020
4101
Тръмп уверено тръгна към втория мандат

Републиканската партия в САЩ започна своята партийна конференция, на която официално номинира Доналд Тръмп за свой кандидат-президент на изборите през ноември.

Настоящ държавен глава, бивша риалити звезда и телевизионен продуцент, конференцията на републиканците в щата Северна Каролина обещава да е по-интересна и оптимистична от тази на демократите миналата седмица.

На нея обаче ще липсват холивудски звезди и музиканти. Там ще бъдат обикновени хора, които ще разкажат как политиките на Тръмп са им помогнали. Но много от тях всъщност ще подсилят усещането за културни войни в американското общество за теми като расизма, притежанието на оръжие и аборта.

Тръмп, който изостава в проучванията на общественото мнение от демократа Джо Байдън, се надява четиридневното събитие да даде нов импулс на неговата кампания. Байдън получи номинацията на Демократическата партия за президентския пост миналата седмица. Той ще се яви на изборите през ноември с номинираната за вицепрезидент Камала Харис. Тръмп е на 74 години, а Байдън – на 77. Ако Байдън спечели изборите, той ще е най-възрастният към датата на избирането президент на САЩ.

Въпреки ограниченията заради COVID-19 републиканците се опитват да проведат форум, който действително да прилича на конференция, а не само виртуални речи.

336 делегати се събраха в Шарлот, за да номинират Тръмп за втори мандат. Преди да се качат на самолета и след като се настанят в хотела, те бяха подложени на тестове за коронавирус.

Всяка вечер на партийната конференция ще говори някой от семейство Тръмп, а президентът отново ще наруши традицията и ще се появи също всяка вечер. Той обещава позитивна конференция.

В четвъртък Доналд Тръмп ще приеме официално номинацията от Белия дом - избор, който е противоречив заради закона, забраняващ държавни ресурси и персонал да се използват за партийни нужди.

Междувременно имаше разместване в администрацията – старшият съветник и бивш шефка на предизборния щаб на Тръмп през 2016 г. Келиан Конуей напуска, за да прекара повече време със семейството си.

През уикенда стана ясно, че една от дъщерите ѝ ще поиска от съда да ѝ отнеме родителските права. Децата и съпругът ѝ Джордж са върли противници на Доналд Тръмп и не го крият. А през уикенда изтече и запис на сестрата на президента, в който тя казва, че Тръмп няма принципи.

Предвиден е и протест срещу републиканците и президента. А в щата проучванията показват еднакъв резултат за Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, така че битката ще е оспорвана.

Северна Каролина е ключов с 15 гласа в електоралния колеж, който всъщност избира президента на Съединените щати.

Същевременно настоящият вицепрезидент на Съединените щати Майк Пенс беше официално определен днес като кандидат за вицепрезидент за изборите през 2020 г. 

Общо 336 делегати, събрани на конгреса на партията в Шарлот, Северна Каролина, приеха единодушно номинацията чрез лично гласуване.