Тръмп уволни шефа на Агенцията за киберсигурност

Актуални новини
15:05 - 18 Ноември 2020
1403
Тръмп уволни шефа на Агенцията за киберсигурност

Американският президент Доналд Тръмп уволни ръководителя на един от отделите на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Причината - несъгласието му с твърденията на президента за широко разпространени измами на последните избори, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Тръмп обяви в социалната мрежа „Туитър“, че е освободил от поста Крис Кребс, директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA). В същото време той директно свърза решението си с изявлението на длъжностното лице, в което той казва:

„Няма доказателства, че някоя система за гласуване е премахнала или загубила гласове, променила или е била компрометирана по някакъв начин".

„Неотдавнашното изявление на Крис Кребс за сигурността на изборите през 2020 г. беше изключително неточно, тъй като имаше масирани нарушения и измами", написа Тръмп в туит, който бе отбелязан от социалните медии като противоречив. „Следователно от днес Крис Кребс е уволнен от поста си на директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата“.

Според CNN Кребс е научил за оставката си от поста на президента. Неговият отговор в мрежата гласи: „За мен беше голяма чест да служа. Направихме правилното“.

Уволнението на Кребс ясно показва колко далеч е готов да стигне Тръмп, за да накаже онези, които не се придържат към неговия „конспиративен възглед“ за изборите. Той отказа да признае резултатите, обявени от медиите и вместо това започна да популяризира „теории на конспирацията за кражбата на втория му мандат“, отбелязва телевизията.