Тръмп в съда: Невинен съм за всичко, това е политическо преследване

Това е третото явяване на бившия президент за четири месеца като обвиняем

САЩ
08:38 - 04 Август 2023
1750
Тръмп в съда: Невинен съм за всичко, това е политическо преследване

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е невинен по отправените му обвинения в организиране на заговор за отмяна на поражението му на изборите през 2020 г., съобщи Би Би Си

По време на кратък процес той говореше тихо, за да потвърди, че не се признава за виновен и и че не е бил под въздействието на никакви вещества.

По-късно той каза пред репортери, че случаят е "преследване на политически опонент" и го определи като "много тъжен ден за Америка".

Тръмп е обвинен за опита да отмени резултата от президентските избори през 2020 г

"Това е преследване на политически опонент. Това никога не е трябвало да се случва в Америка", каза Тръмп, преди да се качи на самолета си, за да се върне в Ню Джърси след съдебното заседание.

Това е третото явяване на бившия президент за четири месеца като обвиняем. Срещу Доналд Тръмп се водят дела за изнасяне на секретни документи от Белия дом и за унищожаване на записи, свързани с тях.

Тръмп влезе през задната врата на съдебната палата в четвъртък следобед само на метри от мястото на бунта в Капитолия на САЩ, което е централно за делото на прокуратурата.

Той пледира невинен и по четирите отправени му обвинения - за заговор за измама на САЩ, заговор за възпрепятстване на официално производство, възпрепятстване на служебно производство и заговор срещу правата на гражданите.

Съдия Моксила Упадхяя предупреди бившия президент да не съобщава фактите по случая, като му каза, че ако той не се съобрази, може да издаде заповед за арест, да отмени условията за освобождаване или да му добави обвинение за неуважение към съда.