Тръмп влага нови $7,2 млрд в стената по границата с Мексико

Инфраструктурният обект беше едно от обещанията му по време на президентската му кампания

Свят
11:15 - 14 Януари 2020
1515
Тръмп влага нови $7,2 млрд в стената по границата с Мексико

Администрацията на президента Доналд Тръмп планира да отклони допълнителни 7,2 милиарда долара от финансирането за Пентагона за изграждането на стената на границата с Мексико през 2020 г.

Това разкри в. "Вашингтон пост".

Според вътрешни данни, средства за военно строителство и пари за борба с наркотиците ще бъдат използвани, за да се завършат 885 мили нови огради. Те трябва да са готови до пролетта на тази година.

Миналата година Тръмп отклони 2,5 милиарда долара от средствата на Пентагона към граничната стена. Решенията за средствата бяха оспорвани и пред съда, тъй като решението на администрацията да заобиколи Конгреса в осигуряването на средствата за стената "не съвпада с принципите на изначалното разделение на властите, датиращи от най-ранните дни на нашата република".

Инфраструктурният обект беше едно от големите му обещания по време на президентската му кампания. Демократическата партия е категорично против строежа по южната граница.

Стената ще бъде построена по границата на щатите Калифорния, Аризона и Ню Мексико. Очакванията са съоръжението да струва над 23 млрд. долара.