Тръмп втрещи: Лекувайте Covid-19 с инжекция дезинфектант

Според пулмолога д-р Вин Гупта тази практика се използва от хора, които искат да се самоубият

Актуални новини
10:49 - 24 Април 2020
2893
Тръмп втрещи: Лекувайте Covid-19 с инжекция дезинфектант

Американският президент Доналд Тръмп втрещи света с поръчката да се проучи дали COVID-19 може да бъде излекуван с дезинфектнат, който да се инжектира на заразени пациенти, съобщи Би Би Си.

Според Тръмп трябва да се провери също така дали при излагане пациентите на ултравиолетова светлина вирусът няма да бъде ликвидиран. Той направи тези предложения на пресконференция в Белия дом, след като ръководителят на звеното за наука и технологии към Министерството на вътрешната сигурност Уилям Брайън представи данни от проучване, според което слънчевата светлина намалява предаването на вируса, а дезинфектантът го убива.

„Да предположим, че тялото се изложи на силна – ултравиолетова или просто много мощна светлина... И след това може светлината да бъде вкарана в тялото – през кожата или по някакъв друг начин. Мисля, че казахте, че ще изпробвате това също. Звучи интересно", каза президентът, обръщайки се към д-р Дебора Биркс, координатор за коронавируса в Белия дом. Президентът попита д-р Брикс дали е чувала да се използват "топлина и светлина" за лечение на коронавируса. "Не и като лечение", бе категоричният й нейният отговор. "Треската е добро нещо, тъй като помага на тялото да реагира на вируса. Но не съм виждала топлина или светлина". Тръмп обаче настоя да се провери дали това може да се използва при лечението на коронавируса.

И президентът продължи с меко казано странните си предложения за лечение на COVID-19: „След това идва дезинфектантът, който действа за минута. И има ли начин ние да направим нещо като например инжекция...".

Лекарската общност в САЩ веднага остро разкритикува държавния глава за подобно изказване. Докторите смятат, че подобно нещо може да бъде с летален изход за пациентите. "Идеята за инжектиране или поглъщане на всякакъв вид почистващи препарати от хората е безотговорна и опасна", обяви пулмологът д-р Вин Гупта каза пред тв канала Ен Би Си Нюз. Според него тази практика често се използва от хора, които искат да се самоубият.

Д-р Кашиф Махмуд от Чарлстън, Западна Вирджиния, написа в Туитър: „Като лекар не мога да препоръчам инжектиране на дезинфектант в белите дробове или използване на UV радиация за лечение на COVID-19". "Не приемайте медицински съвети от Тръмп", призова лекарят.

През март президентът на САЩ обяви, че антималарийното лекарство хидроксихлорохин може да се окаже ефективно при лечението на коронавируса. Това доведе до масово търсене на препарта от американците. Според проучване на учени от САЩ, публикувано по-рано тази седмица, медикаментът не е ефективен срещу COVID-19.