Тръмп забрани на администрацията да работи с „Хуауей”

Новото правило на Белия дом ще се отнася и за други китайски телекомуникационни компании

Свят
13:54 - 08 Август 2019
2027
Тръмп забрани на администрацията да работи с „Хуауей”

Американският президент Доналд Тръмп прави поредна стъпка във войната си с китайския концерн „Хуауей”. Той ще издаде заповед, според която, цялата държавна администрация  и всички ведомства имат забрана да купуват оборудване и други услуги от „Хуауей”.

Очаква се Бели дом да издаде указ днес следобед, в който да забрани на агенциите да купуват телекомуникационно оборудване, оборудване за видеонаблюдение или услуги от китайската компания. Според говорителя на Службата за управление и бюджет, „администрацията се ангажира да защитава страната от чужди противници“.

Отбелязва се, че новото правило ще влезе в сила на 13 август, като то се отнася не само за „Хуауей”, но и за други китайски телекомуникационни компании, като ZTE и Hikvision.

Припомняме, че Тръмп обвинява „Хуауей”, че използва технологиите за шпионаж и събиране на данни за китайското разузнаване. През май САЩ вкараха китайския концерн в черния списък, което блокира пътя на компанията към закупуване на компоненти и технологии от американски производители.