Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания

Актуални новини
10:40 - 28 Ноември 2020
1570
Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания

Американски федерален апелативен съд отхвърли иска на предизборния щаб президента Доналд Тръмп да блокира обявяването на Джо Байдън за победител в щата Пенсилвания, предаде БНР.
 
Това е поредно поражение за Тръмп в опита му да обърне резултатите от изборите на 3 ноември.
 
"Свободните и честни избори са кръвта на нашата демокрация. Обвиненията в нечестност са нещо сериозно. Но да наречеш едни избори нечестни, това не ги прави такива", написа съдия Стефанос Байбас от името на тричленния съдийски състав.
 
"Обвиненията изискват специфични твърдения и след това доказателство. Нямаме нито едното, нито другото тук", допълни Байбас, който бе назначен на поста от Тръмп.

Правният екип на президента на САЩ възнамерява да обжалва решението пред Върховния съд, след като апелативният съд отказа да признае за недействителни част от бюлетините, подадени по пощата в Пенсилвания.

Това става ясно от изявление в Туитър на юридическата консултантка на предизборния щаб на републиканеца Джена Елис.
 
Пенсилвания обяви официално Байдън за победител. Съгласно изборните закони на щата кандидатът, спечелил народния вот, получава подкрепата на всички 20 електори, които Пенсилвания има в Избирателната колегия.
 
Тръмп обаче отказва да признае поражение на изборите и твърди, че са извършени изборни измами. Но тъй като заведените от него съдебни дела не дават резултат, той каза вчера, че ще напусне Белия дом, ако Избирателната колегия гласува за Байдън.