Тръмп заплаши да свали социалните мрежи

Това се случи, след като „Туитър” отбеляза като невярно съобщение на президента

Свят
15:03 - 27 Май 2020
2032
Тръмп заплаши да свали социалните мрежи

„Туитър" за пръв път отбеляза съобщения на президента Доналд Тръмп като съдържащи неверни твърдения и призова потребителите да проверят фактите. Тръмп веднага отвърна с нападки, че ще свали социалните мрежи, че това е посегателство срещу свободата на словото, което той нямало да позволи, и че услугата за кратки съобщения била взела страната на медиите, които в критиките си срещу него разпространявали фалшиви новини.

Това е драматична промяна в отношението на една от най-влиятелните социални мрежи в света към основното средство за комуникация на президента на САЩ - както в кампанията му през 2016 г., така и в годините в Белия дом след това, както и в момент, когато навлиза в решаваща фаза битката за това кой ще застане начело на страната след изборите на 3 ноември.

Поводът е решение на губернатора на Калифорния да бъдат разпратени по пощите на всички избиратели бюлетини за гласуване на предстоящите президентски избори. Тръмп, който има над 80 милиона последователи в "Туитър", написа, че това създавало възможност за измами. "НЯМА НАЧИН (НУЛА!) това разпращане по пощенските кутии да не се превърне в изключително измамно. Пощите ще бъдат ограбени, бюлетините ще се фалшифицират и дори незаконно ще бъдат разпечатани и подписани с фалшиви подпис".

Няколко часа по-късно "Туитър" постави под туитовете на Тръмп син знак, който предупреждава читателите "да видят фактите за гласуването по пощата", и ги насочва към страница, на която проверяващите факти на компанията са събрали обяснителна информация

След появата на предупреждението държавният глава обвини компанията, че ограничава свободата на словото и се меси в изборния процес. „Хора, които не са граждани – нелегални, който и да е, ще може да дойде и да си вземе бюлетина. Това е една нечестна система. Няма да унищожим тази страна, разрешавайки подобно нещо”, заяви той.