Тръмп: Запомнете този ден завинаги!

Свят
03:04 - 07 Януари 2021
4541
Тръмп: Запомнете този ден завинаги!

Доналд Тръмп направи поредното си изявление в "Туитър". Малко след като властите официално оповестиха, че Капитолия е "обезопасен", президентът-републиканец написа следното:

"Това са нещата и събитията, които се случват, когато свещената победа на изборите е толкова безцеремонно и злобно откъсната от великите патриоти, които толкова дълго са били третирани лошо и несправедливо. Приберете се с любов и в мир. Запомнете този ден завинаги!"

Междувременно "Туитър" съобщи, че заключва за 12 часа профила на Доналд Тръмп и при бъдещо нарушаване на правилата - например тези, забраняващи да се подстрекава към насилие - той ще бъде премахнат окончателно.  Припомняме, че Тръмп насърчаваше протестите в социалната мрежа и повтаряше твърденията, че изборите са "откраднати". Той защити демонстрациите и по време на щурма на Капитолия. "Туитър" слага предупредителна информация на негови публикации и ги заключва за коментари и споделяния заради нарушение на политиките на компанията.

Заключените профили - според политиката на "Туитър" - могат единствено да изпращат съобщения до последователите си.

Профилът на Тръмп бе заключен от "Туитър"

Междувременно полицейският час, обявен от кмета на Вашингтон (18 ч. местно време, което е 1 часа българско), влезе в сила, но на място все още има много протестиращи. Полицията ги избутва мирно с щитове, но няма безредици. Кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви пред Си Ен Ен, че полицията е готова да арестува всички, които са навън след официално обявения полицейски час.

Малко след 2,30 ч. българско време пък Стефани Гришам, началникът на кабинета на първата дама Мелания Тръмп, подаде оставка, влизаща в сила незабавно, след днешните протести, съобщава Си Ен Ен. Според телевизията новината е важна, тъй като Гришам бе сред най-верните на семейство Тръмп кадри в администрацията.