Транспортираха Навални със самолет до Германия, съмненията са за диабетна кома

Разходите за полета и лечението ще бъдат заплатени от частни лица

Новини
08:24 - 21 Август 2020
4039
Транспортираха Навални със самолет до Германия, съмненията са за диабетна кома

Самолет за спешни медицински нужди излетя от Германия за Русия, за да транспортира лидера на опозицията Алексей Навални, който е хоспитализиран и е на интензивно лечение, след като претърпя предполагаемо отравяне.

Спасителният самолет е бил изпратен от баварския град Нюрнберг в 03:11 ч., съобщава немският ежедневник Билд.

Преди това шефът на германска неправителствена организация заяви, че берлинската болница "Charite" е готова да лекува Навални.

Очаква се Навални да пристигне в Германия в днес и да се лекува в болницата в Берлин. Разходите за полета и лечението ще бъдат заплатени от частни лица, добави Бизил.

Заместник-директорът на болницата, в която е Навални, Анатолий Калиниченко отказа да спекулира с възможна причина за болестта на Навални, като заяви, че се провеждат изследвания за уточняване на диагнозата.

Това е най-много, което мога да ви кажа, заявява Калиниченко във видео, излъчено от новинарския канал TV Rain, близък до политическата опозиция на Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска бързо разяснение от Русия относно обстоятелствата около предполагаемо отравяне.

Френският президент Еманюел Макрон също поиска изясняване на причините за състоянието му.

"Изключително загрижени и натъжени сме от положението на Алексей Навални. Изразяваме пълната си подкрепа към него, семейството му и близките му. Продължаваме да следим ситуацията внимателно. С германския канцлер обсъдихме положението, готови сме да окажем цялата необходима помощ на Алексей Навални в медицински план, както и убежище. Разбира се, ситуацията трябва да бъде изяснена, ще следим за последствията и провежданите
разследвания", каза Макрон.

Навални, смятан за най-яростния вътрешен критик на руския президент Владимир Путин, беше свален в безсъзнание в сибирския град Омск от полет от Томск за Москва, съобщи в четвъртък неговата говорителка Кира Ярмиш. Съществуват подозрения, че той е бил отровен със силно халюциногенно вещество.

Причината за състоянието на блогъра Алексей Навални може да е диабетна кома или проблем с мозъчното кръвообращение, казаха медицински експерти пред "Известия". Според публикацията, лабораторните изследвания
разкриват повишени нива на кръвна захар и ацетон в урината, докато електрокардиограма (ЕКГ) показва метаболитни промени в миокарда.

Експерт по спешна медицинска помощ твърди пред "Известия", че повишените нива на ацетон и захар, както и метаболитните промени в миокарда, могат да показват възможна диабетна кома. Това може да бъде причинено от физическо натоварване, стрес или нервни преживявания.

Той отбеляза, че може да говори и за тромбоза на големите мозъчни съдове, която за кратко време може да доведе до кома. От своя страна ендокринологът Алексей Калинчев изрази мнение, че данните от теста могат да
показват, че Навални има диабет тип 1.

По-рано източник в областта на медицината каза, че клиничната картина, подобна на тази на Навални е характерна както за интоксикация, така и за някои други остри състояния.

"Сега се предполага отравяне с натриев оксибутират", обясни източникът.