Транспортният бранш стяга протести през октомври

Общество
09:00 - 31 Август 2024
1082
Транспортният бранш стяга протести през октомври

Транспортният бранш в България е готов за протести в началото на октомври, ако държавата не започне да решава проблемите в сектора.

Автобусните превози са в колапс, тъй като продължават проблемите с финансирането на този вид транспорт. Това сподели за БНР Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи:

"Пари за това децата до 14 години в страната да пътуват безплатно се оказва, че нямаме, защото недостигът в момента на тези средства възлиза на 57 милиона лева. Искрено се надяваме Министерство на финансите също да вземе адекватна позиция. В момента те провеждат по общините едно обследване на тези средства какво ще бъде наистина необходимо. Искрено се надявам този проблем да бъде решен, защото колегите са в готовност от 1 октомври да преустановят издаването на тези карти, съответно извозването на децата, което ще бъде много сериозен проблем за всички", обясни Милтенова.

От Камарата на автомобилните превозвачи искат правителството да проведе незабавна среща с румънските власти заради опашките на гранично-контролно-пропускателните пунктове "Дунав мост" и "Дунав мост-2" - съобщи Димитър Димитров:

 "В момента между вътрешнообщностна граница, каквато е тази между България и Румъния, се чака от порядъка на 30-35 часа. Дори в периодите, когато лекият трафик е по-понижен, примерно през нощта или късно вечер, тогава се почват едни детайлни проверки, една гавра с тези водачи, които са на пътя. Разглобяват се камионите, почнаха детайлни проверки с газанализатори за мигранти и много бързо държавата трябва да проведе съвместна среща на високо ниво с румънската държава", каза Димитров.

Йоана Лалова от Европейския транспортен клъстер призова транспортът да бъде припознат бранш с национално значение:

"Можем да не търсим гаранции, можем да не търсим ангажимент, но ще потърсим правото на това да затворим държавата, защото чашата е преляла", посочи тя.