Транспортният министър: Създават се условия за възход на авиационния бизнес

След одобрение от ЕС отпускат 60 милиона лева за подпомагане на авиопревозвачите

Новини
17:15 - 21 Декември 2021
2594
Транспортният министър: Създават се условия за възход на авиационния бизнес

Започваме да работим за създаването на условия за възход на въздушната индустрия, като част от транспортната система на страната.

Това е заявил министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев в Народното събрание по време на среща с депутати, представители на авиационния сектор и ръководствата на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация", ДП "Ръководство на въздушното движение", както и на Държавния авиационен оператор, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

"Това са първите стъпки, които правим с част от авиационния бизнес, с което поставяме началото на едно дългосрочно сътрудничество. Предстоят още срещи с всички организации от въздухоплавателната индустрия, за да начертаем приоритетите и спешните въпроси, които стоят пред нас. Ще работим прозрачно и открито при решаването на стратегически важни за авиационния транспорт въпроси. Ще използваме нов икономически подход, при който всички компании ще бъдат третирани еднакво.

Нашата цел е да развиваме всички транспортни сектори, така че да постигнем по-добра транспортна свързаност", е отбелязал министър Събев.

По време на разговорите е поставен въпросът за отпускането на финансовата помощ от 60 милиона лева за подпомагане на авиационните превозвачи. Министърът е посочил, че средствата са прехвърлени към бюджета на министерството. След приключване на процедурата по одобрение на помощта от Европейската комисия, ще започне кандидатстването и отпускането на средствата към превозвачите.

"Българската държава е предвидила възможност за подпомагане на сектора, но това трябва да стане, спазвайки изискванията на европейското законодателство", е допълнил Събев.

По отношение на подобряването на работата на администрацията, министърът е заявил, че се работи за повишаване на ефективността й, така че всичко да става по-бързо и прозрачно. "За да се справим с този въпрос, е необходимо в сътрудничество с бизнеса да бъде прегледана цялата система, за да се вземат най-добрите решения за развитие на българската авиация", е посочил министър Събев.