Транспортното министерство изхранва 4 бази с украинци

Общество
16:24 - 25 Ноември 2022
2454
Транспортното министерство изхранва 4 бази с украинци

Служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди на всички дружества в системата на транспорта да вземат решение за осигуряване на средства за изхранване на украинските граждани, настанени в бази от системата на Министерството на транспорта и съобщенията, пишат от пресцентъра на ведомството.

По този начин управителните съвети на компаниите ще отпуснат безвъзмездно собствени средства, а не държавни, за удовлетворяване на нуждите на хората, бягащи от войната в Украйна.

Украински граждани са настанени в четири транспортни бази.

Разпореждането на Алексиев включва и осигуряване на допълнителни отоплителни уреди, както и учебни пособия, спортни екипи и други за обезпечаване на украинските граждани, които са предимно деца за предстоящия зимен период.

Вицепремиерът изрази готовност стриктно да следи изпълнението на своето нареждане.

В средата на ноември Министерският съвет удължи до 24 март 2023 г. срока на действие на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България. В този период ново настаняване ще бъде извършвано само в държавните и общински бази.

От 16 ноември настаняването на разселените лица с временна закрила се извършва само в обектите държавна или общинска собственост от Временна оперативна група (ВОГ) към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна.