Тренд: Партията на Слави става трета политическа сила (ГРАФИКИ)

Политика
08:30 - 19 Февруари 2020
3142
Тренд: Партията на Слави става трета политическа сила (ГРАФИКИ)

Новосъздадената партия на Слави Трифонов - "Има такъв народ" се очертава да бъде трета политическа сила, ако изборите за парламент бяха сега. Това показва изследване на "Тренд" за електоралните нагласи през февруари. Очертава се формулата 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание.

Сигурни участници към днешна дата изглеждат ГЕРБ (20.3 процента), БСП (18.1 процента), партията на Слави Трифонов (7.1 процента), ДПС (6.7 процента) и Демократична България (4 процента). ВМРО остава с 2.6 на сто подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Каракачанов в следващия парламент, се посочва в национално представителното проучване, проведено в периода 3 - 10 февруари 2020 г сред 1007 интервюирани.


ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2 процента преднина пред основния си опонент БСП. Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния "бонус" на победителя от вота, но този ефект вече е консумиран. Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия, сочи анализът.

„Разликата между ДПС и „Има такъв народ“ е 0,4%, което е в рамките на статистическата грешка. Аз не бих бил категоричен дали, ако изборите бяха днес, партията на Слави Трифонов ще бъде трета политическа сила“, коментира днес пред Би Ти Ви социологът Димитър Ганев.

Тези, които биха гласували за „Има такъв народ“, традиционно не са много активни на избори. Те са на възраст между 18 и 39 г. и са в по-малките населени места, уточни социологът.

През февруари от "Тренд" регистрират лек спад на положителната оценка на работата на парламента (20 на сто), докато правителството се държи на сходни нива (28 на сто) в сравнение с последните месеци.


При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили, смятат анализаторите.


Отчитаме подобряване на стойностите за оценката на работата на прокуратурата в сравнение с проучването ни през месец ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината, посочват от "Тренд".


Съществен спад се наблюдава в положителната оценка за работата на омбудсмана, дължащ се на факта, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишния. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана нарастват с 15 на сто през февруари в сравнение с месец май 2019 г., а положителните оценки отбелязват спад от 65 процента на 40 процента, сочи проучването.


При армията, полицията, БНБ и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните, сочи анализът.


От "Тренд" посочват, че в челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата си са: Томислав Дончев с 30 на сто одобрение, следван от Красен Кралев с 27 на сто, Екатерина Захариева 26 на сто и Младен Маринов и Емил Димитров, които са с 25 на сто одобрение.


В дъното на таблицата остават социалният министър Деница Сачева и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, които са с 12 на сто одобрение, вицепремиерът Марияна Николова и министърът на икономиката Емил Караниколов с 13 на сто одобрение и Росен Желязков с 14 на сто одобрение, отчитат от "Тренд". От там уточняват, че техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.