Треньорки , обвинени в малтретиране , се разминаха само с предупреждение

В италианския клуб упражнявали психологически тормоз и строг контрол върху теглото на малките гимнастички

Топ
14:30 - 30 Септември 2023
3305
Треньорки, обвинени в малтретиране, се разминаха само с предупреждение

Спортният трибунал на Италианската федерация по гимнастика отправи само предупреждение към треньорката по художествена гимнастика Емануела Макарани и оправда нейната руска асистентка Олга Тишина, които бяха обвинени в малтретиране на възпитаничките си, съобщава италианският вестник "Стампа".

Това решение е най-мекото от предвидените за треньорката, която беше отстранена от дейност след повдигнати обвинения срещу нея, уточнява изданието.

Специалистките бяха обвинени в оказване на психологически натиск и използване на неправилни методи в тренировките. По-специално, обвиненията са свързани с отношението към младите гимнастички и със строгия контрол върху теглото им. Според решението обаче това не може да се квалифицира като нарушение или малтретиране, а като "прекомерна близост".

Скандалът в света на художествената гимнастика в Италия избухна в края на миналата година след редица публикации в местните медии на разкази на бивши състезателки, които не можели да спазват строга диета. Някои, поради психологически натиск, развили различни проблеми, включително хранителни разстройства. Няколко гимнастички бяха принудени да напуснат професионалния спорт. Треньорките са работили за една от водещите професионални школи в Северна Италия, където се подготвяха и състезателките от националния отбор.

Федерацията по художествена гимнастика и Италианският олимпийски комитет подкрепиха разследването, започнато от прокуратурата, и обещаха да разгледат подробно ситуацията.