Трета гореща вълна от юни насам удари Франция и Испания

За Великобритания изминалият месец беше най-сухият в Англия от 1935 г.

Новини
21:54 - 03 Август 2022
2924
Трета гореща вълна от юни насам удари Франция и Испания

Нова гореща вълна мори Европа. Франция и Испания преживяват трета гореща вълна от юни насам, докато сушата в цяла Европа е все по-тежка. В Нидерландия ситуацията е толкова сериозна, че властите обявиха официално, че има водна криза, предаде Франс прес.

След кратко разхлаждане в края на юли Испания отново беше под тревога днес с температури, за които се очаква да надвишат 40 градуса в няколко южни провинции, след като достигнаха 43,3 градуса вчера в Талавера де ла Рейна, в централната провинция Толедо.

Тази "вероятна трета гореща вълна" ще продължи най-малко до четвъртък, заяви говорителят на испанската метеорологична агенция Рубен дел Кампо. Според него "няма съмнение", че това се дължи на промените в климата.

Тропически нощи, при които температурите не падат под 20 градуса, се очакват в няколко района на Източна и Южна Испания, като причина за това са високите средиземноморски температури, с 3-4 градуса над нормалните, според агенцията.

Увеличаването на броя на горещите вълни е пряка последица от климатичната криза според учените, като емисиите на парникови газове засилват интензивността, продължителността и честотата на климатичния феномен.

Във Франция "днес ще бъде най-горещият ден в национален мащаб", предупреди френската метеорологична служба. В 26 департамента бе обявена "оранжева тревога" (трета степен по четиристепенната скала) заради горещата вълна.

Удължаването на периодите без дъжд заплашва определени култури и налага въвеждането на ограничения за водите. Франция е една от европейските страни, които са изложени на най-голям риск от суша.

В нажежените центрове на френските градове водата е най-търсеното нещо в магазините. "Продаваме по 100 бутилки на ден, срещу 20 обикновено. Постоянно зареждаме!", казва служител на павилион за вестници в Лион, в югоизточната част на Франция.

Жегата само засилва сушата, като юли 2022 г. стана "вторият най-сух месец от всички месеци в историята" и най-сухият юли, регистриран някога, според френската метеорологична служба.

Цяла Европа е засегната, включително Нидерландия, която обяви официално "недостиг на вода" днес. Страната е защитена от водата чрез система от язовири, диги и канали, но предвид, че около една трета от площта ѝ е под морското равнище, тя остава особено уязвима към промените в климата.

За Великобритания изминалият месец беше най-сухият в Англия от 1935 г. и най-сухият в историята на южната част на страната. Сега Англия е в състояние на "продължително засушаване", етапът преди сушата, което предполага въвеждането на първи предпазни мерки. Няколко водни компании обявиха ограничения, засягащи милиони хора.