Трета министерска оставка в Ливан след експлозията

И министърът на правосъдието Мари-Клод Наджем се оттегли

Новини
13:47 - 10 Август 2020
1151
Трета министерска оставка в Ливан след експлозията

Министърът на правосъдието на Ливан подаде оставка. Това е третата оставка след смъртоносната експлозия, която разтърси столицата Бейрут, информира АФП, позовавайки се на чиновник.

Мари-Клод Наджем, която беше притисната от протестиращи на улица в Бейрут два дни след експлозията, подаде оставка. Кабинетът на премиера Хасан Диаб ще проведе среща по-късно днес за обсъждане на катастрофата от 4 август.

6 дни след силната експлозия, която унищожи столични райони и се усети дори в Кипър, жители и доброволци продължават да почистват отломките от улиците. Международни спасителни екипи с кучета и специално оборудване издирват телата на загинали.

Според здравното министерство най-малко 158 души са загинали при най-голямата катастрофа в Ливан в мирно време. Около 6000 са ранени и около 20 души се издирват.

Взривът на 4 август, който е сравняван с пуснатата над Хирошима атомна бомба, бе толкова голям, че промени ливанското средиземноморско крайбрежие.

На 4 август две експлозии възникнаха на пристанището в Бейрут. 300 000 души останаха без дом в резултат на изключително мощната втора експлозия. Взривът е свързан с около 2750 тона амониев нитрат, което е равнозначно на около 1,2 килотона тротилов еквивалент. Амониевият нитрат е бил конфискуван от ливанското правителство от кораб и е бил съхраняван на пристанището в продължение на 6 години без необходимите мерки за безопасност.

Експлозиите предизвикаха земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер, усетено в Турция, Сирия, Израел и някои части на Европа.