Трета област обяви бедствено положение заради чумата по прасетата

Бездомните и диви животни с достъп до изхвърлени отпадъци са сред разпространителите на заболяването

Новини
14:46 - 24 Юли 2019
1733
Трета област обяви бедствено положение заради чумата по прасетата

В сряда бе обявено бедствено положение в Разград и Плевен заради огнищата на африканската чума по свинете. От вчера бедствено положение заради разпространението на заболяването е в сила и в област Русе.

На брифинг Българската агенция по храните (БАБХ) представиха актуална информация във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете. Д-р Александра Митева, експерт от БАБХ коментира, че ситуацията е доста сериозна и изисква внимание. Открити са нови огнища на африканска чума в с. Бръшлен, Русе.

Освен домашните стопанства, засегнати от вируса са и индустриални ферми. Предприети са мащабни мерки за изтегляне на останало месо, за предотвратяване на разпространението на заболяването. От вчера е стартирала проверка, чиято цел е да се идентифицират броя заболели животни, добитото трупно месо и продукти от него и да се идентифицира къде са отишли.

Замърсяването на околната среда с трупове на животни и хората и са сред основните фактори за разпространение на заболяването. Битовите отпадъци, които изхвърляме също са важен фактор за разпръскване на вируса. Бездомните и диви животни, които имат достъп до изхвърлени отпадъци са сред разпространителите на заболяването при животните. Експертите потвърждават, че животинските продукти и вирусът не са опасни за здравето на хората.

Въведени са всички мерки, които са съгласно стратегията за борба с африканската чума по свинете на Европейския съюз още при появата на заболяването миналата година във Варненско. Мерките не касаят само хората, които работят във фуражната верига, а и всички стопани, които отглеждат животни. Така че се отнасят за личните стопанства, за задния двор, в който се отглеждат и прасета. Всички фуражни предприятия, които произвеждат комбинирани фуражи и реализират същите на територията на Република България и не само на територията на България, са подложени на засилен официален контрол именно по отношение спазване на тези мерки. 

Междувременно от ПГ „БСП за България“ заявиха, че ще търсят политическа отговорност за навлизането с бързи темпове и за разрастването на чумата по свинете. Според опозицията отговорни лица са министърът на земеделието, началникът на БАБХ, председателят на Централния епизоотичен съвет.

От ПГ ГЕРБ отговориха, че мерките срещу чумата по свинете, предприети от БАБХ са най-адекватните и най-бързите. От управляващата партия уточниха, че липсата на ваксина срещу заболяването, единственият начин, по който да се действа е чрез убиване на прасетата и по този начин да се спре разпространяването на заразата.