Трети ден кубинците са без ток

Демонстрации с искане за електричество заляха Хавана

Свят
09:21 - 01 Октомври 2022
2544
Трети ден кубинците са без ток

Кубинците протестират заради липсата на електричество след като ураганът Иън върлува в страната. От три дни протести заливат улиците на Хавана и други по-големи градове.

Чуждестранна мониторингова група съобщи, че за втори път в рамките на два дни интернет услугите в Куба са спрени, като заяви, че това изглежда не е свързано с проблеми, причинени от бурята, а по-скоро е опит да се предотврати разпространението на информация за демонстрациите.

Страната с население от 11 милиона души потъна в мрак във вторник вечерта, няколко часа след като Иън се разрази над Западна Куба и предизвика проблеми в енергийната система, които в крайна сметка обхванаха целия остров. 
На следващия ден електрозахранването в някои части на страната беше възстановено, но други райони останаха без ток, включително и столицата. 

Повтарящите се прекъсвания на електрозахранването в и без това крехката електрическа мрежа на Куба бяха сред причините за най-мащабните социални протести на острова от десетилетия насам през юли 2021 г., припомня Асошейтед прес. Хиляди хора, уморени от прекъсванията на електрозахранването и недостига на стоки, изострен от пандемията и американските санкции, излязоха в градовете на острова, за да изразят гнева си. 

Куба разполага с 13 електроцентрали, осем от които са традиционни топлоелектрически централи, и пет плаващи електроцентрали, наети от Турция от 2019 г. насам. Има и група малки електроцентрали, разпределени в цялата страна след енергийната реформа през 2006 г., но като цяло са лошо поддържани - явление, което правителството обяснява с липсата на средства и санкциите на САЩ. Проблем са и усложненията при набавянето на гориво.