Третото око - защо е толкова важно и как да го пробудим?

Любопитно
17:13 - 18 Февруари 2021
14152
Третото око- защо е толкова важно и как да го пробудим?

Третото око е част от мистериозна езотерична концепция, според която всеки жив организъм притежава мистично трето око, което за разлика от другите две, вижда невидимото и се явява портал към истинското ни Аз, както и към другите необозрими измерения.

Третото око се нарича още око на ума или вътрешно око. Според езотеричните вярвания то се намира в основата на шеста чакра – Аджна, и е разположено на мястото на епифизната жлеза. Вътрешното око е с размерите на грахово зърно и е считано за универсален инструмент за свързване с висшите светове от много култури, религии и традиции.

Още в древните аюрведически концепции третото око е неизменна част от осъзнаването и разгръщането на вътрешната сила и мистичните способности на човека. Третото око е сочено като портал към висшето познание и просветление на своя притежател. Свързва се още с развитието на ясновидски способности, телепатия и умението да виждаш чакрите и аурите на хората. С него се свързват и преживяванията извън тялото – осъзнат сън, астрална проекция и други.

Всичко това може да стане факт, твърдят вярващите, ако успееш да пробудиш своето трето око.

От чисто биологична гледна точка можем да кажем, че епифизната жлеза (която се сочи като приемник на вътрешното око) е отговорна за множество и най-разнообразни процеси вътре в нашето тяло. Тя отговаря за синтеза на мелатонин в организма, а той от своя страна за правилното протичане на редица процеси. Един от които – да се адаптираме към настъпващите промени във външния свят. От тази гледна точка – един от начините чисто физически да активизираме епифизата е излагането на слънце.

Във физически и метафизичен план езотериците вярват, че пробуждането му е от изключителна важност.

Причината – това ще ни помогне да разделим духа от тялото, да преживяваме осъзнати сънища, астрални проекции и да преминаваме от едно измерение в друго. Освен това пробуждането на вътрешното око ще ни дари с яснота, концентрация, проницателност, блаженство, интуиция и решителност.

Как да пробудим третото си око

Според много вярвания това може да се случи с дълбока, ежедневна медитация в точката на третото око. Но има и други чисто битови съвети, които можем да добавим към своята практика.

Детоксикация

Според вярванията има доста храни и хранителни добавки, които детоксикират и действат положително в процеса на пробуждане на третото око. Сред тях попадат: сурово какао, годжи бери, чесън, лимони, диня, банани, мед, кокосово масло, конопени семена, кориандър, водорасли, мед, хлорела, спирулина, суров ябълков оцет, женшен, витамин D3 и други.

На енергийно ниво можем да медитираме върху шестата чакра и да работим за ефирното пробуждане на окото на ума и неговата детоксикация.

Етерични масла

Употребата на етерични масла по време на нашата практика също може да активизира и стимулира пробуждането на третото око. Най-подходящи за целта са маслата от лавандула, сандалово дърво, тамян, магданоз и бор.

Слънце

Както споменахме по-горе Слънцето е мощно средство за правилното и активно функциониране на епифизата. Най-препоръчително е да гледаме Слънцето по няколко минути при изгрев и няколко минути при залез. Но дори да нямата възможност за това, отделяйте време през ежедневието си да се порадвате и погледате Слънцето.

Медитация

Медитацията в конкретната точка между веждите активира епифизата чрез намерението, което влагаме в нея. Можем да визуализираме как декалцифицираме и детоксикираме нашето вътрешно око, как изчистваме енергийно мистичния си портал към другите измерения и го отваряме за нови, непознати изживявания и опитности.