Тревога сред ловците: Забраняват завинаги стрелбата по гургулиците?

Новини
14:07 - 04 Август 2020
4596
Тревога сред ловците: Забраняват завинаги стрелбата по гургулиците?

Традиционният в България лов на гургулици е силно застрашен и може да мине в историята. Тази година вероятно ще е последната, в която ловците могат да стрелят без ограничения по тях. Възможна е дори пълна забрана и криминализиране на гърменето по птиците.

Причината е, че в последните няколко години текат сериозни дискусии в Европа за опазването на вида. На 23 юни Еврокомисията свика подготвителна работна група за вземане на мерки за опазване на застрашената популация на гургулицата. Броят на птиците е намалял с над 75% за последните 15 години. В момента по гургулицатасе разрешава да се стреля само в 10 от страните в ЕС.

ЕК даде статут на гургулицата като уязвим вид, обясни шефът на ловния отдел в агенцията по горите Юлиян Русев. Според него е почти сигурно, че ще има забрана за ловуването ѝ по т.нар. западен път на миграция, или в Западна Европа. Във Франция, Испания, Италия и Австрия годишно се гърмели по около 2,5-3 млн. гургулици.

България и останалите страни от източния път на миграция, или “Виа Понтика”, може и да се разминем от забраната, защото при нас ползването е по-малко, общо в региона се стрелят по 350 000 гургулици годишно, смята Русев. България обаче можела да се сдобие с пълна забрана за лов на гургулици заради данни, изпратени през миналата година в ЕК от WWF - България. Според тях у нас се гърмяло по пернатите в период, в който майките все още доотглеждали малките си. Затова и от ЕК първоначално поискали да изместим ловния сезон за гургулици от втората събота на август за началото на септември. Всеки ловец обаче знае, че тогава на практика няма гургулици у нас, те вече са отлетели. След писма с обяснения ловните експерти в агенцията по горите успели да убедят Брюксел засега да се запазят сроковете за ловуване.

Предстои обаче провеждането на две работни срещи, които ще окажат съществено влияние върху окончателния резултат в дискусиите за драстичния спад на популацията на гургулицата. През ноември тази година ще има среща в Малта, а през февруари 2021 г. - най-вероятно в Гърция. На втората среща ЕК ще даде препоръките си за начина, по който държавите членки трябва да управляват популацията. Най-вероятно тези препоръки ще бъдат налагане на мораториум или други ограничителни мерки върху ловуването на гургулици.