Тревога: ВМЗ-Сопот може да спре работа след няколко месеца

Заводът не разполага с необходимите материали, обясни министърът на икономиката Никола Стоянов

Общество
19:44 - 20 Септември 2022
2958
Тревога: ВМЗ-Сопот може да спре работа след няколко месеца

Има голяма опасност ВМЗ-Сопот да спре производствената си дейност след няколко месеца, тъй като не разполага с необходимите материали. За това предупреди министърът на икономиката Никола Стоянов.

Предишното ръководство на завода е отказвало да поръчва материали на много от доставчиците, с които работи, а те сега имат голямо затруднение с доставките. По принцип ВМЗ поддържа запаси за няколко месеца напред, но тъй като 3 месеца не са правени поръчки, е възможно то да остане без материали, обясни Стоянов.

Главен проблем на ВМЗ-Сопот е доставката на суровини за производство на краен продукт и изпълнението на вече сключените договори, заявиха и от Държавната консолидационна компания, която паралелно даде пресконференция по темата.

По думите на ръководството суровината, която е необходима, към момента трябва да се изкупува на завишени цени, защото конкуренцията ги е изпреварила. Освен това капацитетът на предприятието бил запълнен до 2024 г.

В същото време предишното ръководство на ВМЗ даде брифинг, на който бившия шеф на "ВМЗ" ЕАД Иван Иванов заяви, че истината за ВМЗ била изцяло друга от тази, която министърът на икономиката Никола Стоянов и шефът на ДКК представяли. По думите на Иванов те не познавали нито работниците, нито завода, нито производството, а изпълнявали политическа поръчка.