Три години без Героя от Мюнхен

Вратарят Хари Грег направи най-важните си спасявания на 6 февруари 1958-а

Нещо за четене
15:31 - 16 Февруари 2023
2810
Три години без Героя от Мюнхен

Днес се навършват 3 години откакто Хари Грег напусна този свят. Той е наричан "Героя от Мюнхен", въпреки че е вратар, той прави най-важните си спасявания на 6-ти февруари 1958 г.

При трагедията в Мюнхен той се съвзема бързо и с удари по стъклото пробива отвор, след което помага на Боби Чарлтън, Албърт Сканлън, Денис Вайълет и да излязат.

Също така той спасява Вера Лукич, съпруга на югославски дипломат, тогава бременна, както и дъщеря ѝ Венона, която пътува с нея. Хари Грег успява да извади от пламъците и своя треньор Мат Бъзби.

"Намерих Боби и Денис, мислех, че са мъртви и ги извлачих навън."

"Започнах да търся Джаки, не го намирах. Видях Мат Бъзби, който плачеше и казваше "краката ми, краката ми". Изкарах го и видях Джаки да плаче, а до него Роджър, който беше мъртъв!"

С Роджър бяха съквартиранти и не му бе леко да понесе загубата му!

"Имаше няколко експлозии и когато се обърнах видях Боби и Денис, гледащи пожара. Чувствах се облекчен. След като вече всичко беше под контрол, застанах на колене и благодарих на Бога, че някои от нас останаха живи! Никога не бях виждал такова нещо досега, не искам и да виждам повече!"

Заради това, по-късно Джордж Бест ще лъска бутонките на Грег, след всеки мач, в знак на благодарност!

Самият Хари, не се чувства герой! Той е направил това, което е трябвало да се направи!

Само 13 дни след катастрофата той играе срещу Шефилд Уензди за ФА Къп и успява да запази чиста мрежа. 

Грег изиграва 210 мача за Юнайтед в първенството, а през 1958 г. е избран за най-добрия вратар на световното първенство.

Истинска легенда, както на терена, така и извън него!