Три нови огнища на африканска чума!

Заразата плъзна в общо пет села в Бургаска област

Общество
12:25 - 18 Декември 2019
1747
Три нови огнища на африканска чума!

Три нови огнища на африканска чума пламнаха в Бургаска област. Това става ясно от заповед на изпълнителния директор на БАБХ Паскал Желязков. Опасната болест е плъзнала в общините Руен, Малко Търново и Сунгурларе.

Документът е от 11 декември и от него става ясно, че заразата е в общо пет населени места - сунгурларските села Садово, Терзийско и Велислав, руенското Скалак и малкотърновското Стоилово, алармира faragency.bg.

Около всяка едно от местата се определя инфектирана зона в радиус от 200 квадратни километра. Домашните прасета в този радиус трябва да бъдат умъртвени.

След заповедта на Желязков горските стопанства в регионите трябва да забранят достъпа до горски територии, лова и достъпа до ловностопански територии в инфектираните зони. Мерките за забрана ще продължат около месец по закон.

В тридневен срок горските стопанства трябва да обозначат границите на инфектираните зони, до които се забранява достъпът на всички освен на оторизирани лица. В районите в близост до заразата могат да бъдат допускани гъбари и билкари само след като са взели всички мерки за биосигурност.

Ловните сдружения, собствениците на дивечовъдни участъци и ползватели им трябва да бъдат уведомени за настъпилите заповеди за забрана.