Три очни ставки по делото за стрелбата по портиер в Пловдив

Новини
14:37 - 12 Януари 2021
4482
Три очни ставки по делото за стрелбата по портиер в Пловдив

С три очни ставки и дискусия на съдебно-балистична експертиза продължи процеса срещу Сергей Харутюнян, който бе арестуван за стрелба по пловдивчанина Атанас Карастойков.

Срещу него са повдигнати две обвинения – опит за убийство и държане на пистолет и боеприпаси без разрешение.Срещу Харутюнян има и трето обвинение – увреждане на чужда вещ - автомобил. Става дума за джипът, който бе пробит от куршумите.

В днешното заседание бе изслушана и приета съдебно-балистичната експертиза. На вещите лица бе дадена задача да отговорят на три въпроса, основен от които бе дали затворения блок на пистолет би причинил охлузване на ръка. Припомняме, че такава рана имаше Сергей на дясната ръка след ареста му през 2018 година.

По думите на експертите, напълно възможно е, охлузването му да е в следствие на отката на оръжието. Близо 40 минути бе обсъждана експертизата. Въпрос след въпрос хвърчаха в залата от страна на защитата на Харутюнян - адвокат Митриков, като всички се въртяха около хипотезата дали раната на ръката на Сергей е причинена от пистолет.

Дискутирах се ъглите на стрелба, посоката на дулото и отката. Харутюнян също зададе въпрос дали обаче раната му не е получена от агресивно поставяне на белезници. Съдът отхвърли въпроса и това провокира подсъдимия да отхвърли приемането на експертното заключение.

Делото продължи с три очни ставки. Един срещу друг се изправиха шефът на охраната на клуба, пред който е станал побоя – Петър Иванов и тримата, които са търсили сметка на гардовете за инцидента пред дискотеката. По данни на прокуратурата Сергей, Златан и Артур Хованисян са посетили Иванов няколко дни след боя пред клуба, за да търсят отмъщение.

Първа очна ставка бе между Иванов и Артур.

„Не помня кога се състоя срещата, но ми се обади Златан и поиска среща. Дойдоха пред клуба Златьо, Сергей Харутюнян и Артур. Златан говореше предимно, като заяви, че са тук от името на арменската общност. Артур бе представен като шеф на арменците. Той и Сегей само софлираха. Искали портиера Наско, тъй като станал инцидент, да им го предадем, за да се разправят с него. Аз заявих, че ако имат претенции да се обърнат към полицията, но те казаха, че решават проблемите по друг начин. Заканиха, че няма да оставят така нещата и , че рано или късно ще си платим. На охранителите щял да им стане тесен света”, каза Иванов пред съда. Разбира се Хованисян отрече всяка една дума от показанията на шефа на охраната.

Подобни сведения Иванов изложи и във втората очна ставка с Златан.

„Познавам Златьо от дискотеките, още преди инцидента с Наско. Пред дискотеката той водеше разговорите. След визитата на тримата наредих на портиерите и охранителите да внимават, тъй като ни заплашват”, каза Петров.

„Как така някой може да бъде взет. Никой от нас не е заплашвал. Отидохме за информация около инцидента – как и защо се е случил. Иванов каза, че не знае, не е бил на работа. Аз не говорих много, защото повече от 5 минути провеждах разговор по телефона. След това си казахме „чао” и това беше”, заяви Златан.

Последни един срещу друг се изправиха отново Петър Иванов и Сергей Харутюнян.

„Петър Иванов лъже. Ние искахме информация за боя, а не сме заплашвали и изнудвали. Той ни увери, че е предал на управителя за случката и ще се вземат мерки. Златан говореше по телефона през почти цялото време. Той и Иванов са близки, няма как да има агресия и груб тон. Не сме искали пари, не сме говорили за никакъв Наско или за отмъщение”, заяви Сергей.

Петър Иванов обаче бе категоричен, че неговите думи са истина и целта на визитата е било отмъщение, заплашване и търсене на сметка.

Процесът продължава и в следобедните часове. Ще бъде направена връзка със свидетел, който се намира на територията на Армения.