Три от децата , яли дюнери в Розино, са в по-тежко състояние

Задържан за 24 часа е собственикът на павилиона за дюнери

Актуални новини
13:03 - 03 Октомври 2023
1182
Три от децата, яли дюнери в Розино, са в по-тежко състояние

12 от децата, получили хранително отравяне от дюнери в Розино, остават за лечение в инфекциозното отделение на карловската болница МБАЛ „Д-р Киро Попов“, съобщи управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков. 
Трима от малките пациенти са с в по-сложно състояние - едно от децата е силно обезводнено, други две са с висока температура.

Състоянието им се стабилизира, няма опасност за живота им, каза още д-р Обрейков и допълни, че очаква да се възстановят за няколко дни.  По думите му през спешното отделение на карловската болница са преминали общо 35 деца, консумирали дюнери.  
Пет от тях са насочени към инфекциозната клиника в Пловдив, а останалите са освободени за домашно лечение. 

Постъпилите в инфекциозната клиника на пловдивската болница "Свети Георги" са на възраст между 7 и 11 години. Вчера са били силно обезводнени, но се вече се отчита значително подобрение в състоянието им, съобщиха от болницата. Предстои да им бъдат взети проби, а резултатите от микробиологичните изследвания се очакват до два-три дни. Според лекарите най-вероятно става дума за заразяване със стафилокова бактерия или норовирус, ако е вирусна инфекция. 

 
Децата от Розино вече са в добро общо състояние, съобщи д-р Милена Панайотова от дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Пловдив.  Тя каза още, че децата са консумирали закуски, закупени от родителите им преди да се качат на училищния автобус в Розино. 

Обектът се е намирал в ромската махала на село Розино, до мястото, където ги взимал автобусът. Няколко часа, след като са ги изяли, са получили стомашно-чревни оплаквания - болки в корема, повръщане, а по-късно и разстройство. 

Агенцията за  безопасност на храните откри нарушения в павилиона, от който са закупени дюнерите, предизвикали интоксикация и обектът е запечатан.  Взети са проби. Задържан за 24 часа е собственикът на павилиона за дюнери, който е работил там сам.