Три парка в София получиха Wi-Fi без пари

Актуални новини
16:20 - 05 Октомври 2022
2313
Три парка в София получиха Wi-Fi без пари

Столична община и мобилен оператор обявиха, че заедно са изградили четири зони с безплатен достъп до Wi-Fi интернет в три от най-посещаваните паркове на София. Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „Бяла черква“ и ул. „Нишава“. Другите локации, в които посетителите могат да ползват свободно Wi-Fi, са съответно в Борисовата градина и Докторската градина.

Проектът включва също и специална начална страница, която ще се зарежда на всеки смартфон при използване на Wi-Fi мрежата в тези зони и ще дава информация за предстоящи събития от културния и спортния живот на града. В основата на проекта е технологичната услуга Smart Net, която осигурява безжичен достъп до интернет и позволява създаването на специална начална страница при влизане в обсега на Wi-Fi зоните.

На Smart Net са базирани и изградените в столицата 22 точки за безжичен достъп, част от рамката на Европейската комисия WiFi4EU, насърчаваща свободния публичен достъп до безжичен интернет. Те осигуряват безплатен Wi-Fi интернет от 100 Mbit/s в района от улица „Витошка“ (църквата „Св. Неделя“) до Националния дворец на културата и Моста на влюбените.

При новостартираните Wi-Fi зони са използвани общо 40 устройства за осигуряване на свободен достъп до интернет. Те са специално разработени за употреба в открити пространства и са устойчиви на прах, влага, удар и вибрации. Технологията позволява от Wi-Fi мрежата да се възползват над 10 000 потребителя едновременно при висока натовареност на потребление на интернет.

При „прехвърляне“ между отделните точки за достъп не са необходими допълнителни настройки или действия. Решението предоставя на представителите на общината възможност за управление на услугата през единен онлайн портал.

В допълнение, в една от Wi-Fi зоните в Южния парк е поставена и иновативна Wi-Fi пейка, със специално соларно зареждане. Тя ще предоставя възможност на гражданите и гостите на София да заредят смартфона си и да използват свободно Wi-Fi интернет по време на разходка или работа на открито в близост до пейката.