Три пъти проверявали с дрегер шофьора, който уби детето си

Най-високият показател бил 1,65 промила, но вземат средното - 1,42

Новини
10:19 - 30 Януари 2023
3176
Три пъти проверявали с дрегер шофьора, който уби детето си

В момента състоянието на 42-годишния шофьор, който при катастрофа край Стара Загора в събота около полунощ уби 7-годишното си момиченце, не позволява с него да се извършват следствени действия. Той е в болница със счупен шиен прешлен и травма на главата. Това каза пред "24 часа" окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Сигналът за тежката катастрофа е подаден около 23,20 часа в събота. Лек автомобил "Волво" самокатастрофира на пътя от Стара Загора за село Хрищени в района на старозагорските гробища. Шофьорът не успял да вземе десен завой и забил автомобила си в бетонна ограда. Колата не спряла веднага, а се блъскала дълго време в оградата. Автомобилът бил собственост на пияния водач.

В него пътували и двете малолетни деца на шофьора. При удара 7-годишно момиченце е изхвърчало от колата и загинало на място. 9-годишно момченце се заклещило между седалките и така оцеляло, но е с множество травми, включително на гърдите и на главата, и е в болница с опасност за живота. Най-вероятно децата не са ползвали обезопасителни колани или детски столчета, ако се съди по пораженията по тях сред удара.

Във фаталния момент в автомобила били само тримата, майката не била с тях. Пътували в посока село Хрищени. С каква скорост се е движило волвото ще определи назначената в хода на разследването авто-техническа експертиза. Дичо Атанасов предполага, че е било висока, тъй като пораженията по предната част на автомобила са големи.

Проверка на място с техническо средство установила, че водачът е употребил голямо количество алкохол. Според окръжния прокурор, той бил проверяван на три пъти, като средната стойност на промилите му е 1,42, но най-високата била 1,65. За по-точно изследване му е взета кръвна проба за химически анализ, който ще покаже и дали водачът е употребил наркотици.

За него се знае, че е от Стара Загора. Вероятно работи в чужбина, тъй като помляната кола е с немска регистрация.

При доказване на вината му в съда той може са получи присъда от 3 до 15 години затвор, ако наблюдаващият случая прокурор реши, че деянието му е неумишлено. Ако обаче бъде подведен под отговорност за умишлено престъпление, възможната присъда става по-тежка - от 5 до 20 години лишаване от свобода, посочи Дичо Атанасов.

Той припомни, че прокуратурата отдавна настоява за по-тежки наказания за причинена смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици, включително и за конфискация на автомобила, с който е предизвикана катастрофата, независимо дали зад волана е стоял собственикът или друг човек.

Окръжният прокурор допълни, че преди няколко дни бе задържан за 24 часа и пиян полицай от РУ на МВР в Казанлък - в четвъртък вечер бе установено, че старши полицай И.П. управлявал служебния си автомобил по време на дежурство с 1,56 промила алкохол. Мъжът, който имал 32 години стаж като полицай и предстояло да се пенсионира, е отстранен от работа и обвинен за провинението си. Освободен е от ареста, след като изтекли 24-те часа на полицейското му задържане.