Три вечери с "Трубадур" в Софийската опера

Представлението е очаквано от меломаните с нетърпение, защото не е поставяно почти 30 години

Култура
10:34 - 06 Март 2020
2022
Три вечери с "Трубадур" в Софийската опера

Маестро Павел Клиничев, който този сезон е главен гост-диригент на Софийската опера и балет, ще дирижира "Трубадур" от Верди на 6 и 7 март от 19 ч. и на 8 март от 16 ч. Операта е очаквана от меломаните с нетърпение, защото не е поставяна почти 30 години.

Нейната премиера на сцената на Софийската опера беше през февруари 2019 г. и публиката я посрещна с вълнение, посочва Мая Филипова, бранд мениджър на Софийската опера и балет.

Режисьорът Филипо Тонон разкрива преди премиерата, че операта ще се изпълни така, както я е писал композиторът. Според него това се прави рядко, тъй като по-популярни са традиционните редакции на Верди. Всъщност редакциите улесняват изпълнителите, докато в оригиналната си версия "Трубадур" е много по-сложна, но и по-театрална, или както певицата Радостина Николаева твърди, действието става много динамично и се превръща в непрестанна въртележка, от която едва успяваш да си поемеш дъх. Режисьорът Филипо Тонон прави вече трети спектакъл в Софийската опера - първите два като асистент на именития Уго де Ана. Сънародничката му Кристина Ачети е авторка на костюмите, които са автентични.

В ролята на граф ди Луна на 6 и 8 март гостува румънският баритон Йонуц Паску. В ролите в различните спектакли ще видим още Габриела Георгиева, Иванка Нинова, Даниел Дамянов, Светозар Рангелов, Баясгалан Дашням, Красимир Динев, Илия Илиев, Слави Манов, Веселин Михайлов, Радостина Николаева, Гергана Русекова, Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Антон Радев. Диригентка на хора е Виолета Димитрова.