Трифон Зарезан: Румен Радев пие вино в Устина

Личности
14:29 - 14 Февруари 2023
2580
Трифон Зарезан: Румен Радев пие вино в Устина

Президентът Румен Радев награди победителите в конкурса на село Устина за „Най-добро домашно вино“. Първо място в категорията за червени вина бе спечелено от Васил Енчев.

Древната традиция повелява, че виното е искрата на живот, а друга повеля казва, че истински може да работи този, който знае как да се весели и уважава традициите, каза в приветствието си президентът. Той посочи, че празникът, посветен на лозарите и винарите, ни свързва с хилядолетните традиции на предците.

Здраво заложената в българина почит и уважение към труда, земята и виното личи по това, че едни от най-ценните и изящни съкровища, открити по нашите земи, са съдовете за вино, каза Радев.

По думите му качествата на българското вино, утвърдените имена и професионализмът на българските винопроизводители са известни по цял свят. Според Радев износът не трябва да е голямата цел, защото в региона има предпоставки за винен туризъм, препитание и нови работни места.

Само за няколко години тук има бум на винарни, ново винопроизводство и това означава огромен потенциал, който се надявам да се развие в бъдещето, добави държавният глава.

Хората чакат този ден цяла година и когато настъпи кулминацията на празника се отварят бъчвите, наливат се бъклиците, взимат се ножиците и се отправят към лозовите масиви, каза кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. По думите му селата в общината са известни с винарските си изби, „които правят прекрасни вина и развиват винен туризъм“.

По-рано днес президентът Румен Радев се включи в традиционното шествие до лозовите масиви на село Устина и участва в ритуала по освещаване и зарязване на лозята.