Трифонов: Асен Василив увеличава тежестта на воденичния камък , висящ на шията на децата ни

Лидерът на ИТН отново коментира решения на правителството в пост във Фейсбук

Икономика
19:20 - 07 Ноември 2023
5147
Трифонов: Асен Василив увеличава тежестта на воденичния камък, висящ на шията на децата ни

Финансовият министър емитира нов външен дълг в размер на 2,3 милиарда евро или 4,5 милиарда лв. Това е директно следствие от приетия Бюджет 2023 с дефицит от -3% или 5,5 милиарда лв. Когато Асен Василев за пръв път стана финансов министър през лятото на 2021 г., публичният дълг беше двадесет и няколко милиарда лв. Вече е четиридесет и няколко милиарда лв. През този месец ще бъде внесен Бюджет 2024 с нов дефицит от -3% или над 6 милиарда лв. Публичният дълг догодина ще наближи и може да надхвърли 50 милиарда лв.

Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов в профила си във фейсбук.

Припомням, че все още няма подробна разбивка на 9-те милиарда, изхарчени за 9 дни през декември 2021 г. През декември 2023 г. е възможен нов рекорд, за който пак няма да получим убедително обяснение. Моята прогноза е за 11 милиарда, пише Трифонов.

"През ноември ще видим новия бюджет за 2024 г. С космически разходи от осемдесет и няколко милиарда той отново няма да привлече инвестиции, няма да завърши големи инфраструктурни обекти, няма да доведе до висок растеж. Ще увеличи, обаче, тежестта на воденичния камък на шията на нашите родени или неродени деца", смята лидерът на ИТН.

По думите му "популисткият манталитет на финансовия министър е добре известен".

"Какво мисли за това харчене собствената му парламентарна група? Какво мислят некоалиционните партньори? ИТН е национално отговорна партия и отново няма да подкрепи дефицити и дългове, които ще унищожат бъдещето на нацията", написа още лидерът на партията.