Трикратна олимпийска шампионка осъдена като екстремистка

Общество
16:10 - 27 Декември 2022
3626
Трикратна олимпийска шампионка осъдена като екстремистка

Александра Херасимения, трикратна олимпийска медалистка в плуването, представляваща Беларус, беше осъдена задочно на 12 години затвор, обвинена в създаване на "екстремистка формация", съобщи правозащитната асоциация "Вясна".

Носителката на два медала в Лондон 2012 (и двата сребърни на 50 и 100 метра свободен стил) и един в Рио де Жанейро 2016 (бронз на 50 метра свободен стил) беше осъдена от съд в Минск за основаването на „Фонд за солидарност на беларуския спорт “ (FBSD) и отправяне на призиви за налагане на санкции на страната й.

FBSD е организация, чиято цел е да подпомага финансово и правно беларуски спортисти, преследвани от властите в страната. Според присъдата 36-годишната спортистка, която сложи край на кариерата си през 2019 г., след като стана майка, заедно с друг основател, който също беше осъден, са разпространявали призиви за санкции срещу Беларус в медиите и в интернет, действията им са имали сериозни последици и компрометират сигурността на страната.

Според Viasna Херасимения, която живее в изгнание в Литва със съпруга си Яухен Цуркин, също шампион по плуване, също е призната за виновна за „разпространение на невярна информация за събития“, случили се в тази страна през 2020 г., по време на протеста за преизбирането на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г.

Именно в този контекст плувкинята подписа отворено писмо заедно с други спортисти от нейната страна с искане за "свободни избори" и създаде FBSD. Определението не е влязло в сила и може да бъде обжалвано по законоустановения ред.